De vraag waar het vaak op neer kwam in het debat: hoeveel geld moet klimaatbeleid kosten?
De vraag waar het vaak op neer kwam in het debat: hoeveel geld moet klimaatbeleid kosten? Foto: David Zandbergen

Jongste raadslid: 'Je kunt niet groen doen, als je rood staat'

Algemeen Vuurwerkverbod 589 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - In de week dat in Brussel Frans Timmermans en Greta Thunberg debatteerden over een Europese klimaatwet, ging in Nieuwerkerk ook de jeugd het debat over duurzaamheid aan. In 't Blok gingen op donderdag 5 maart de jeugd- en kinderraad en gemeenteraadsleden hierover in discussie. 

Door David Zandbergen

Hoewel het debat georganiseerd was door en voor de jeugd, waren de te behandelen stellingen allesbehalve kinderachtig. Zo luidde stelling 3: 'De handel in emissierechten moet worden vervangen door een flinke uitstoottax.'

De jeugd liet zich er niet door afschrikken. De dertienjarige Daan van Loon nam het maar al te graag op tegen de vaak oudere oppositie. Naast een handjevol kinderen waren er ook veel volwassen raadsleden en andere inwoners aanwezig, maar dat leeftijdsverschil deerde de achtstegroeper niet: bij de eerste stelling kreeg hij de hele zaal mee.

“Ik vind het heel interessant om met duurzaamheid bezig te zijn”, legde hij uit. “Met elkaar in discussie gaan, dat is leuk.” Zijn moeder glom van trots: “Hij heeft ook samen met een groepje zijn school afvalvrij gekregen.”

Dezelfde vraag
Het aantal laadpalen in de wijk, tiny houses, de biomassacentrales in Waddinxveen: alle duurzaamheidsgerelateerde onderwerpen kwamen voorbij.

Vaak kwam het neer op dezelfde vraag: hoeveel geld moet klimaatbeleid kosten? “Je kunt niet groen doen, als je rood staat”, merkte het 22-jarige raadslid van ChristenUnie/SGP, Willem-Jan Verdoes, op.

Een andere aanwezige, iets ouder dan Daan, was raadslid Wim Janssen (CDA). Hij had zich al kunnen voorbereiden op de avond: “Ik heb een heel aantal kleinkinderen. De jongste is 11, de oudste 25. Met hen heb ik al genoeg van dit soort discussies gehad.”

Janssen zei het goed te vinden dat het debat is georganiseerd: “Het is goed om te zien dat jongeren met dit onderwerp bezig zijn en er ook over in discussie willen.”