Logo hartvanzuidplas.nl
Het Posthuis staat er verpauperd bij.
Het Posthuis staat er verpauperd bij. (Foto: archief HvH)

Plannen Posthuis met scepsis ontvangen: 'We willen actie zien'

  •   161 keer gelezen

Moordrecht – De bewoners van de Dorpsstraat en de Westbuurtstraat in Moordrecht hebben weinig vertrouwen in een ontwikkeling van het Posthuis. Dat bleek donderdag 5 maart tijdens een bijpraatsessie van de gemeente.

Door Erik van Leeuwen

Het Posthuis staat al sinds 2010 leeg. De verloederde en volgens sommigen ook onveilige staat van het pand is een doorn in het oog van gemeente en omwonenden. Tijdens de stormen van de afgelopen weken zijn regelmatig dakpannen van het dak gevallen.

Aanleiding voor de bijpraatsessie in De Zespunt was het initiatief van projectontwikkelaar Antheos, dat sinds enige tijd enig eigenaar is geworden van de percelen van het gebouw. Lange tijd waren er meer eigenaren (vier) en dat bemoeilijkte herontwikkeling. Antheos - dat al tot de vier eigenaren behoorde - heeft bij de gemeente een plan ingediend voor sloop en nieuwbouw. 

De projectontwikkelaar wil op de plek van het Posthuis zeven appartementen realiseren. “We hebben één gesprek gehad, waarbij de projectontwikkelaar wat schetsen heeft laten zien. We zitten dus in het allervroegste stadium van ontwikkeling”, aldus projectleider Jeroen de Hoog.

Volgens hem is er nog geen sprake van een officiële aanvraag voor herontwikkeling van het Posthuis. “De projectontwikkelaar heeft wel aangegeven binnen de grenzen van het bestemmingsplan te blijven.”

Ingrijpen
Bij omwonenden is er de nodige scepsis ten aanzien van de ontwikkelaar, die al langer mede-eigenaar van de panden was. Zij twijfelen aan de oprechtheid en haalbaarheid van de plannen. “Het duurt nu al zo lang, we willen actie zien”, zei een omwonende. “Waarom weer in zee gaan met deze partij die onbetrouwbaar is?” Hij kreeg bijval van een andere omwonende: “Dit moet een keer ophouden, de gemeente moet ingrijpen.”

Omwonenden zien graag dat de gemeente een ultimatum stelt. Volgens wethouder Jan Hordijk is dat moeilijk. “Het is niet ons eigendom. We kunnen de eigenaar niet dwingen iets te doen.”

Toezicht
Dat gehoord hebbende, vroegen omwonenden de gemeente om strikt toe te zien op de veiligheid van het pand aan de Dorpsstraat. Die is volgens hen ernstig in het geding. Scheuren in de wanden zouden steeds groter worden.

Omgevingsdienst Midden-Holland houdt toezicht. Namens de gemeente zegde Jeroen de Hoog toe dat er snel weer een inspectie wordt aangevraagd.

De Hoog gaf ook aan dat de ontwikkeling, mocht deze doorgaan, een ingewikkelde operatie is. Aangezien het Posthuis is gebouwd tegen een dijklichaam, zijn er strenge eisen bij sloop en nieuwbouw. Het hoogheemraadschap moet de waterveiligheid garanderen en ziet toe op handhaving. “Uiteraard zullen wij ook zware eisen stellen om bij de sloop en bouw overlast voor de buurt te voorkomen.”

Het bestemmingsplan voorziet in meer volume dan het huidige pand, gaf De Hoog aan. “Het pand mag elf meter hoog worden.”

Meer berichten