Op het hoofdveld van VV Nieuwerkerk zou zaterdag Nieuwerkerk-IJsselmonde zijn gespeeld.
Op het hoofdveld van VV Nieuwerkerk zou zaterdag Nieuwerkerk-IJsselmonde zijn gespeeld. Foto: Erik van Leeuwen

‘Plan de campagne maken heeft geen zin’

Sport 501 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Op een normale zaterdag is het vooral in de ochtenduren een gekkenhuis bij voetbalvereniging Nieuwerkerk. Het complex was zaterdag weliswaar geopend, maar meer dan wat mopperende diehards in de kantine waren er niet te vinden.

Door Erik van Leeuwen

Op de kunstgrasvelden van de club was wat jeugd uit de buurt een balletje aan het trappen. Zolang dat niet op grote schaal gebeurt, vindt de club dat prima. “We zijn voorlopig op donderdagavond en zaterdag open”, reageert voorzitter Hans Jeroense. “Om de mensen die de behoefte hebben om met elkaar wat te drinken en te praten die gelegenheid te geven.”

Deze zaterdag zit vooral het hart van de club er. Behalve Jeroense komen ook onder anderen jeugdcoördinator Rob van den Berg, clubfotograaf Corinne Verkuil en Leo Lansbergen, teammanager van het eerste elftal, even ‘buurten’. “Normaal gesproken zit mijn agenda voor de hele week vol en zeker op zaterdag”, zegt Jeroense. Hij baalt van de lege velden. “Het is prachtig weer. Prachtig weer betekent ook extra barinkomsten.”

Drie weken geen voetbal kost Nieuwerkerk de nodige duiten. “Je kunt al snel aan 25.000 euro denken. Het is maar de vraag of we dat kunnen goedmaken.” Wedstrijdsecretaris Remco Verkuil kijkt bij de koffiecorner beteuterd naar buiten. Hij pakt de lijst erbij van het programma van deze zaterdag en zondag. “Drieënveertig wedstrijden zouden er gespeeld worden. Zie die maar eens in te halen. En dan volgende keer en die week erop nog.”

Voor VV Nieuwerkerk staat het besluit om niet te spelen niet ter discussie. “De gezondheid van de mensen staat voorop. Daar mag je geen enkel risico mee nemen”, zegt Jeroense. “We hebben de richtlijnen van de KNVB gevolgd. De KNVB baseert zich op de richtlijnen van het RIVM. Dat zijn slimme mensen. Wij zijn geen doktoren of wetenschappers.”

Jeroense wijst het idee van de hand om alleen de selectie, het vlaggenschip, te laten trainen. “Dat doen we niet. We zijn één club. We trainen allemaal of niet. Daarin zijn we duidelijk en solidair.” Als het bij drie weken geen voetbal blijft, is de schade qua achterstand in wedstrijden nog te overzien, zeggen Verkuil en Jeroense. Jeroense: “Er is nu nog geen programma met Pasen en Hemelvaartsdag. Tijdens Pasen zou je twee keer kunnen spelen, op zaterdag en maandag. Maar Pasen is het al snel: op 11 april al.”

Volgens Jeroense komt Nieuwerkerk sowieso in de knel. Er worden deze zomer drie nieuwe kunstgrasvelden aangelegd. “Eind mei gaan twee grasvelden eruit. Daar kan je dus niet op spelen. Het hoofdveld wordt begin juni vervangen. Dat is nog op te vangen door de wedstrijden van het eerste op een ander veld te laten spelen.”

Maar voorlopig kan Nieuwerkerk niks. “Het heeft helemaal geen zin om een plan de campagne te maken.” Verkuil: “Dat kan pas zodra duidelijk is wanneer de maatregelen worden opgeheven.”