Logo hartvanzuidplas.nl
Met het grotendeels stilvallen van het openbare leven, zijn er veel extra uren te vullen.
Met het grotendeels stilvallen van het openbare leven, zijn er veel extra uren te vullen. (Foto: Pxhere.com)

Lezen, poetsen of shoppen voor een ander

  •   78 keer gelezen

Zuidplas – "Neem er maar eentje extra mee", raadde de vrijwillige bibliotheekmedewerker in Zevenhuizen de bezoekers eind vorige week aan met het oog op sluiting van de vestigingen vanaf zaterdag. “De uitleentermijn hebben we verlengd, in plaats van drie weken mochten mensen de boeken vijf weken lenen."

Met een stilgevallen sociaal leven - zonder sporttrainingen en -wedstrijden, theatervoorstellingen en concerten, feesten en andere gelegenheden - is de dagelijkse werkelijkheid voor iedereen sinds afgelopen weekend anders dan anders en die nieuwe situatie zal nog wel een tijdje aanhouden, zo bevestigde premier Rutte in zijn toespraak maandagavond ook nog maar eens.

Benieuwd naar hoe Zuidplas met die nieuwe werkelijkheid omgaat, vroeg de redactie van Hart van Holland haar lezers vrijdag via de website op welke manier zij de extra vrije uren – al dan niet in zelfverkozen quarantaine – doorbrengen. 

Met spelletjes spelen, lezen, koken, opruimen, luieren, de grote voorjaarsschoonmaak, wandelen, hamsteren of het helpen van een ander bijvoorbeeld?

Netflixen. Puzzelen. Belastingaangifte doen. Elke dag een andere huishoudelijke klus. "Zolang ik mij niet ziek voel, vermaak ik mij wel", zo reageerde iemand, die haar voorraadkast/kelder inmiddels had opgeruimd en schoongemaakt. 

"Ik ga mijn muziektheek checken en opnieuw ordenen. Dubbele opnamen eruit et cetera", was het voornemen van een ander.

Lege zaal

De spelers van Stichting Turf, die maanden hadden geoefend voor hun voorstellingen in Theater Swanla, zagen die op de dag van de generale repetitie tot hun grote teleurstelling gecanceld worden.

"Een half uur voor de eerste spelers de grime in zouden gaan, kwam via de persconferentie naar buiten dat evenementen per direct moesten stoppen. Er vloeiden veel tranen." 

Uiteindelijk werd besloten de voorstelling die avond toch te spelen, voor een lege zaal.

Theater Swanla riep mensen op de reeds gekochte tickets te beschouwen als een donatie voor een doorstart voor Turf. Op Instagram liet Turf later weten het ‘hartverwarmend’ te vinden, dat de meerderheid van de mensen daar gehoor aan heeft gegeven.

Boodschappendienst
Voor degenen die écht het huis niet uit kunnen, biedt Rico Heemsbergen uit Zevenhuizen aan om voor zijn dorpsgenoten de boodschappen te doen. “Ik kan dat dan in de avond na mijn werk ophalen en brengen. Lukt het niet, dan kunnen vrienden van mij dat doen.”

Heemsbergen is te bereiken door een berichtje te sturen of te bellen naar 06 519 60 916.

Meer berichten

Wat vindt u?

Ben jij al lid van ons burgerpanel TipZuidplas?Reageren!