Afbeelding
Foto: Pixabay

‘Speelveld’ rond Vestia-bezit verandert

Algemeen 427 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Er is nog altijd geen concrete vooruitgang in de verkoop van 2500 Vestia-huurwoningen aan drie geïnteresseerde wooncorporaties. Het gat tussen vraag en aanbod blijft onverminderd groot.

Door Erik van Leeuwen

Dat bleek vorige week woensdag tijdens de programmacommissie Ruimtelijke Ordening en Wonen van de gemeenteraad. “Er dreigt nog altijd een doemscenario, maar het speelveld waarin de partijen opereren is wel aan het veranderen”, zei Gerard Neijenhuis van de gemeente.

Dat komt door de actieve lobby door Zuidplas en de andere maatwerkgemeenten (die ook veel Vestia-woningen huisvesten). Er zijn nog geen concrete resultaten geboekt, maar de Tweede Kamerfracties van diverse partijen beginnen zich wel steeds meer te bewegen. 

Neijenhuis: “We zijn inmiddels zo ver dat massale verkoop van de woningen door Vestia niet maatschappelijk geaccepteerd wordt.”

Er is echter nog geen oplossing voor het grote financiële verschil. Vestia, dat al een paar jaar in grote nood verkeert, vraagt voor haar woningen beduidend meer geld aan de drie geïnteresseerde wooncorporaties Woonbron Gouda, Mozaïek Wonen en Woonpartners Midden-Holland dan deze willen en kunnen betalen. 

Vestia heeft een ander idee bij de waarde van de woningen dan de drie partijen aan de kopende kant. “Vanwege privacyredenen komen wij er als gemeente niet achter wat precies het verschil is”, aldus Neijenhuis. “Beide partijen interpreteren de waarde op een andere manier. De wooncorporaties kijken naar de waarde van de woningen in bewoonde staat. Vestia waardeert het bezit anders.”

Verschil
Het waardeverschil is fors voor één woning, laat staan voor de 2500 woningen in Zuidplas. “Het gaat om een bedrag tussen de 100 en 200 miljoen euro, schatten wij in”, aldus Neijenhuis.

Dat de woningcorporaties de waarde lager inschatten is niet vreemd. Zij nemen de kosten voor achterstallig onderhoud en toekomstig te nemen maatregelen op duurzaamheidsgebied daarin mee.

Volgens Neijenhuis is het gevaar voor een volkshuisvestingstechnisch ‘drama’ nog altijd niet geweken. Dat zou zich voltrekken als Vestia zijn bezit aan een belegger verkoopt. “We doen er alles aan om de woningvoorraad op sociaal vlak in stand te houden.”