De velden van vv Nieuwerkerk blijven leeg, evenals de clubkas.
De velden van vv Nieuwerkerk blijven leeg, evenals de clubkas. Tekst en foto: Erik van Leeuwen

Veldclubs dreigen in de knel te komen

Sport 417 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – De buitensportclubs dreigen door de stilstand van de competitie in de financiële knel te komen. “We kunnen het een paar weken uitzingen, maar daarna komt de bodem van de clubkas toch echt in zicht.”

Het probleem speelt bij clubs die een eigen kantine hebben. Vooral bij de vier voetbalverenigingen (Nieuwerkerk, Groeneweg, Moerkapelle en Moordrecht) en hockeyvereniging De IJssel worden wekelijks behoorlijke omzetten gedraaid. 

“We hebben drie inkomstenbronnen”, zegt Moerkapelle-voorzitter Martien Zijderhand. “De contributies en sponsorgelden lopen door, maar de kantineomzet is nu nul. Dat vormt een belangrijk deel aan de inkomstenkant van de begroting.”

“Het gaat om serieus geld”, vervolgt hij. Nieuwerkerk-voorzitter Hans Jeroense rekende eerder al uit dat zijn club bijna 25.000 euro misloopt. “Dat was nog voordat de quarantaine met een week werd verlengd.”

Verlengd
Omdat alles er op wijst dat de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus worden verlengd, verwachten de clubs ook na 6 april voorlopig niet in actie te komen. “We houden er rekening mee dat we zeker voor 1 mei niet gaan spelen”, reageert Jeroense.

In dat geval zouden de clubs acht weken kantineopbrengst missen. “We hebben nog wat vlees op de botten, maar we kunnen niet tijden door zo”, meent Cor de Rek, wedstrijdsecretaris van voetbalvereniging Moordrecht.

Tot een kleine anderhalf week geleden was er de hoop dat de sportieve lockdown tot een korte periode beperkt zou kunnen. De gedachte was dat als de competitie verder zou doorlopen een deel van de gemiste inkomsten zou kunnen worden ingelopen. “Dat wordt sowieso heel lastig”, stelt De IJssel-voorzitter Caroline van Wersch. 

“Stel dat we in mei weer kunnen spelen, dan nog werk je de achterstand niet helemaal weg. Er zijn veel activiteiten afgeblazen. Zo hadden wij een Ladies Night en sponsoravond. Bij elkaar zijn dat best veel avonden. Je kunt straks onmogelijk elke dag in juni een feestavond houden.”

De IJssel vergaderde afgelopen week over wat te doen met betaalde krachten. Naast trainers heeft de club vast betaald barpersoneel. “Jongelui, die in plaats van ander werk tegen een vergoeding achter de bar staan. Wij vinden dat wij tegenover hen een verplichting hebben. Het zijn kosten waar geen inkomsten tegenover staan.”

Doorlopende kosten
Dat is ook het grote probleem van de voetbalclubs. “De kosten lopen gewoon door”, benadrukt Zijderhand van Moerkapelle. “De huur van de velden blijft doorgaan en de maandelijkse afdrachten aan de bond. De trainers moeten ook betaald worden.”

Jeroense (Nieuwerkerk) hoopt op coulance van de gemeente die de huurpenningen incasseert. Hij noemt het opschorten van de betalingen als optie. “Bij de bond is nu een discussie aan de gang om de maandelijkse afdracht in april niet te innen. Dat zou de clubs ook helpen.”

Jeroense durft zelf geen schatting te maken van de schade voor zijn club. “Het gaat in elk geval om duizenden euro’s.” Normaal gesproken heeft Nieuwerkerk een viertal toernooien aan het einde van het seizoen. “Daar kan nu een streep doorheen. Het zijn lucratieve toernooien waarop we op een dag drie, vier keer de omzet draaien van een normale zaterdag.”

Toch vinden alle bestuurders dat de aandacht deze tijd vooral moet uitgaan naar de gezondheid van de mensen. De Rek: “Dat is het allerbelangrijkst. Voor die financiën komt wel een oplossing, daar ben ik niet bang voor.”

Dat Moordrecht komende week waarschijnlijk besluit om de viering van het 100-jarig bestaan in juni te schrappen, vindt De Rek gezien de huidige situatie niet meer dan normaal. “Voor mijn part vieren we het jubileum gelijktijdig met de opening van ons nieuwe complex. Doen we het in één moeite.”