Burgemeester Han Weber alleen in een vergaderkamer, maar toch in conclaaf met de wethouders.
Burgemeester Han Weber alleen in een vergaderkamer, maar toch in conclaaf met de wethouders.

College Zuidplas vergadert ongewoon: 'Een lekker debat zit er niet in'

Politiek 296 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – “Ik lees overal op Twitter positieve verhalen over teleconferencing, maar geef mij maar gewoon de face-to-face-vergaderingen”, zegt burgemeester Han Weber als hij de collegevergadering van dinsdag 22 maart heeft geschorst.

Door Erik van Leeuwen

Net als iedereen heeft ook het gemeentebestuur zich moeten aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid na de entree van het coronavirus in Nederland. 

Een collegevergadering in één ruimte kan niet meer. “Zeker niet sinds maandag de nieuwste maatregelen van kracht zijn geworden”, reageert Weber.

De setting deze dinsdag doet vreemd aan. De burgemeester zit als enige in een vergaderkamer. Hij kijkt naar een beeldscherm waarop hij zijn collega’s ziet. 

“In een andere kamer zitten wethouders Jan Hordijk en Daan de Haas met gemeentesecretaris Richard Heijdra. Wethouders Jan Verbeek en Jan Willem Schuurman zijn vanuit huis ingelogd.”

Noodzakelijk
Het is een noodzakelijke maatregel. “Vorige week hebben we nog wel bij elkaar vergaderd”, vervolgt Weber. “Dat wil zeggen, Jan Verbeek was in een andere ruimte. Dat schrijft het protocol voor. De burgemeester en loco-burgemeester moeten gescheiden zijn. Mocht ik ziek worden, dan kan Jan mijn rol zó overnemen.”

De dagelijkse zaken op het gemeentehuis van Zuidplas moeten doorgaan. Een groot deel van de ambtenaren werkt thuis. 

De gemeente probeert de dienstverlening zo goed mogelijk op peil te houden. “We proberen het gewone leven, voor zo ver mogelijk, door te laten gaan. Daar horen collegebesluiten bij”, aldus Weber. 

'Niet gewend'
Hij merkt al snel dat er bij vergaderen via videobellen een gebruiksaanwijzing hoort. “Echt een lekker debat voeren is er niet bij. Het helpt ook niet dat er in de verbinding een vertraging is van één, twee seconden. Je moet elkaar laten uitspreken. Dat zijn we niet gewend.”

De agenda zit ook voller dan normaal. De coronacrisis vraagt om snelle maatregelen. Omdat de gemeenteraad thuiszit, worstelt het college met besluiten over belangrijke zaken. 

Die gewichtige zaken zijn immers een bevoegdheid van de raad, het hoogste bestuursorgaan in de gemeente. “Maar alles moet wel doorgaan”, benadrukt Weber. 

Een voorbeeld daarvan is een voorbereidingskrediet van ruim zes ton voor onderzoek naar verdere ontwikkeling van het middengebied in de Zuidplaspolder. “Het ene onderwerp is het andere niet. Voor sommige zaken is een raadspleging vereist. Dat bekijken we heel zorgvuldig in het presidium met de fractievoorzitters van de partijen in de raad. Sommige onderwerpen kunnen nu door het college worden afgehandeld, waarbij de verantwoording achteraf is.” 

Weber geeft toe dat het lastig is om een zorgvuldige voortgang van het democratisch proces te garanderen. “Een raadsvergadering is alleen geldig als minimaal de helft plus één van de raadsleden aanwezig is. Onder de huidige omstandigheden is dat niet mogelijk. Er zijn wel andere manieren denkbaar.”

Zuidplas houdt zich goed
Hij ziet dat Zuidplas zich goed door de crisis heen slaat. “We rooien het in ongekende omstandigheden aardig met elkaar. Het advies om anderhalve meter afstand te houden, wordt door vrijwel alle mensen opgevolgd. De run op de winkelvoorzieningen is gelukkig ook minder geworden.”

De politie is stand-by. “We kunnen onze politiezorg nog prima verlenen. Er zijn geen signalen dat dat niet zo is. Net als in andere bedrijfstakken zijn er zieken, maar dat is tot nu toe goed op te vangen.”