De B-waterpolojeugd van startgemeenschap NieMo, waar Barracuda met het Moordrechtse Orka’97 deel van uitmaakt. (archiefbeeld)
De B-waterpolojeugd van startgemeenschap NieMo, waar Barracuda met het Moordrechtse Orka’97 deel van uitmaakt. (archiefbeeld)

Verjaardagsfeestjes in de ijskast

Sport 562 keer gelezen

ZWEMMEN en WATERPOLO
Nieuwerkerk aan den IJssel – 2020 is een druk jaar met jubilerende sportclubs in Zuidplas. Voetbalvereniging Moordrecht, zwem- en polovereniging Barracuda en de tennisclubs TV Moordrecht en Love’70 hadden grote plannen. “Desnoods vieren we ons jubileum in 2021.”

Door Erik van Leeuwen

Het bestuur van voetbalvereniging Moordrecht besloot deze week in een vergadering de viering van het honderdjarig bestaan in de ijskast te zetten. 

De club was bezig om de plannen uit te rollen voor een feestweek in juni. “Als we in juni alweer voetballen, en daar twijfel ik erg aan, dan nog moet je je afvragen of iedereens hoofd wel naar een feestje staat”, zei secretaris Cor de Rek vorige week.

Uitgesteld
Het antwoord werd deze week door de club zelf gegeven. De activiteiten zijn tot nader order uitgesteld.

Zo staat ook tennisvereniging Love’70 uit Moerkapelle erin. “Toevallig zouden we afgelopen weekeinde het open Zuidplastoernooi hebben gehouden”, reageert voorzitter Gert-Jan Freeke. 

Een nieuwe datum heeft de club nog niet vastgesteld. “Dat heeft helemaal geen zin, gezien de huidige omstandigheden. We gaan pas weer aan een jubileum denken als er meer duidelijkheid is.”

Er staan nog activiteiten in de agenda voor juni. Freeke is realistisch. “Ik kan me niet voorstellen dat die doorgaan.” 

“Of het erg is dat we het jubileum niet kunnen vieren? Nou, daar zijn we heel nuchter in als bestuur. Erg is de situatie zoals nu is in de wereld.”

Tennisvereniging Moordrecht heeft de viering van het 50-jarig jubileum uitgesteld tot het najaar.

Beginnetje
Zwem- en waterpoloclub Barracuda uit Nieuwerkerk, die dit jaar eveneens het 50-jarig bestaan viert, heeft het jubileumjaar al geopend eind februari.

“Met een spetterende receptie en nachtmarathon in het Polderbad”, weet Martijn Houweling, voorzitter van de jubileumcommissie. “Maar het was pas een beginnetje.”

“We stonden op het punt om de activiteiten in de zomer handen en voeten te geven. Dat hebben we nu even op een laag pitje gezet.” 

Clinics met bekende zwemmers en waterpoloërs voor de jeugd staan ‘on hold’. “Dat waren allemaal atleten die naar de Spelen gaan of zich daarvoor willen kwalificeren”, aldus penningmeester Mark Hensen. 

Voorbereiden
Grote klappers in de zomer waren een waterpolo-demonstratie in het Wijde Gat en een zwemtocht in de Ringvaart. “Die zwemwedstrijd staat op 5 september. Dat zou nog kunnen dus, maar je moet wel voldoende voorbereidingstijd hebben”, stelt Houweling.

“Het is buitenwater, hè. We hadden met opzet gekozen voor begin september. Dan is het water in de zomer lekker opgewarmd. We kunnen onmogelijk in december gaan zwemmen. Dan heb je kans dat er een laagje ijs op ligt.”

Houweling zou het jammer vinden als sommige ideeën straks definitief in de la verdwijnen. “Zo’n waterpolotoernooi en zwemwedstrijd zijn promotie voor de club. Wat mij betreft doen we het in 2021. Hebben we meteen de langste jubileumviering ooit.”


* Wilt u graag uw mening geven? Word dan lid van ons burgerpanel TipZuidplas.