Logo hartvanzuidplas.nl
De camping van De Koornmolen gaat open, maar blijft komende week 'akelig leeg'.
De camping van De Koornmolen gaat open, maar blijft komende week 'akelig leeg'.

'Vakantie-light' op parken in Zuidplas

  •   487 keer gelezen

Zevenhuizen – Enkele honderden mensen vieren jaarlijks rond deze tijd vakantie op één van de recreatieparken in Zuidplas. In coronatijd gebeurt dat nog steeds bij De Koornmolen in Zevenhuizen en Parc de IJsselhoeve in Nieuwerkerk, maar het is wel een 'vakantie-light'; voorzieningen op de parken zijn gesloten.

Door Erik van Leeuwen

“De bomen ontluiken, het gras ligt er prachtig bij.” Als Arend van der Knaap, eigenaar van recreatiepark De Koornmolen, een rondje loopt op zijn park wordt hij vrolijk. 

De realiteit is echter dat de camping op het Zevenhuizense park de komende week akelig leeg blijft. “1 april is de datum waarop het seizoen begint”, zegt Van der Knaap. 

De meeste plekken blijven deze week echter onbezet, weet hij. “We hebben veel annuleringen gehad. Zeker van campinggasten uit het buitenland. Overal is het advies om niet te reizen.”

Regionale verschillen
Er was afgelopen weekeinde nogal wat te doen over de openstelling van de vakantieparken in Nederland.

De verschillende veiligheidsregio’s gaan daar anders mee om. Regio’s als Twente, Rijnmond en Zeeland kiezen voor de strenge aanpak. 

Veiligheidsregio Hollands Midden, waartoe Zuidplas behoort, heeft gekozen voor openstelling onder voorwaarden. “Elke regio maakt zijn eigen afweging”, reageert Van der Knaap.

“Zeeland wordt normaal gesproken in deze periode overspoeld met toeristen. Dat gaat met duizenden. Ik kan me voorstellen dat ze daar dan de afweging hebben gemaakt dat de gezondheidsmaatregelen niet gegarandeerd kunnen worden en dat parken helemaal dicht moeten.”

De coronacrisis heeft ook grote invloed op de vakantiebeleving op De Koornmolen. “Restaurant, zwembad en sportschool zijn gesloten”, vertelt Van der Knaap. “We volgen de richtlijnen van het RIVM ook met betrekking tot het algemeen sanitair.”

Normale omstandigheden
Afgelopen week was ongeveer tachtig procent van de huisjes bezet. Onder normale omstandigheden is dat percentage hoger.

“We kunnen de gasten niet de voorzieningen aanbieden die we normaal hebben. Toch kiezen nog heel veel mensen ervoor alsnog te komen." 

Van der Knaap kan zich daar wel iets bij voorstellen. “Even weg uit de eigen omgeving. Het is hier rustig en je zit zo in de natuur. Ook hebben we gasten die hier wat langer zitten, omdat hun woning wordt gebouwd of verbouwd. Ze houden zich keurig aan de richtlijnen en als dat niet gebeurt, grijpen we in.”

80 procent
In het Nieuwerkerkse Parc de IJsselhoeve is het ook iets rustiger dan normaal. “Onze bezettingsgraad is normaal bijna honderd procent, nu tachtig procent”, geeft Mala Sewrjw van Topparken aan.

Zij merkt dat de gasten vooral binnen zitten. “Er is veel minder beweging op het park. Alles is dicht: restaurant, zwembad en ook de steenovens.”

De deur naar het bos staat wel open. “Zelfs daar is het rustiger. Je ziet wel mensen boodschappen doen, want ze moeten zelf voor hun eten zorgen.”

Sewrjw werkt vanuit de receptie. “De deur is dicht. We doen alles telefonisch. Als mensen vragen hebben, dan kunnen ze bellen. Dat gaat verder prima, maar je hebt liever wat nauwer contact met je gasten.” 

Op Parc de IJsselhoeve staan 309 woningen, waarvan een gedeelte is verhuurd aan langhuurders.

Financiële strop
Dat de start van het campingseizoen in het water valt, is een financiële strop voor De Koornmolen.

Van der Knaap: “De paasdagen komen eraan, daarna krijg je Hemelvaartsdag en Pinksteren. Dat zijn de traditionele dagen waarop mensen eropuit trekken en je als camping goede zaken kunt doen. Dat scenario kun je nu op je buik schrijven.”


* Wilt u graag uw mening geven? Word dan lid van ons burgerpanel TipZuidplas.

Meer berichten