Lisette en Remon de Bruin kregen hun eerste kind Sev op de dag dat Nederland grotendeels werd platgelegd door de corona-uitbraak.
Lisette en Remon de Bruin kregen hun eerste kind Sev op de dag dat Nederland grotendeels werd platgelegd door de corona-uitbraak.

Bloeddruk meten, hartje luisteren en weer weg

Human Interest 946 keer gelezen

Zuidplas - Verloskundige Simone Valk werkt vanuit haar praktijk in Nieuwerkerk aan den IJssel met vijf collega's elke dag aan 'een goed begin' voor ongeborenen, pasgeborenen en hun ouders. De afgelopen maand is de praktijk drastisch veranderd. 

Door Judith Rikken

"Controles zijn teruggebracht tot het absolute minimum en duren zo kort mogelijk. Binnen vijf minuten sta ik alles weer met alcohol schoon te poetsen voor de volgende." 

Voor zwangeren is deze tijd ontzettend spannend, weet Valk.

Kan ik straks wel in het ziekenhuis terecht? Is er een anesthesist beschikbaar als ik een ruggenprik nodig heb?
Hoe groot is het risico dat ik in het ziekenhuis corona oploop? Kan mijn moeder naast mijn partner bij de bevalling zijn?

Het zijn vragen die de verloskundige dagelijks krijgt, maar waarop vaak geen antwoord is. "Dat er in het ziekenhuis maar één persoon bij de bevalling mag zijn, is duidelijk. Of een zwangere vrouw straks nog aanspraak kan maken op haar recht op pijnbestrijding, is nu niet te voorzien. Dat is vervelend en verwarrend."

Onrust wegnemen
Om zoveel mogelijk onrust toch weg te nemen: medisch gezien is er voor zwangeren geen aanleiding om zich extra zorgen te maken, zegt Valk.

"Wie zwanger is, lijkt niet vatbaarder voor het coronavirus dan ieder ander. Bij kinderen die uit bewezen besmette moeders zijn geboren, zien we tot nu toe ook geen problemen. In heel Nederland is nog geen enkele zwangere vanwege het virus op een intensive care opgenomen."

Maar leuk is natuurlijk anders, voor zowel de zwangere, als de verloskundige. 

Band opbouwen
"De band die je normaal gesproken in zo'n dertien consulten met elkaar opbouwt, moet nu op een andere manier ontstaan. We zien elkaar minder; een dag voor de controle spreken we elkaar uitgebreid telefonisch. Hier in de praktijk kunnen we het dan kort houden: bloeddruk meten, buik voelen en klaar."

Zo ging het bij de Moerkapelse Lisette de Bruin (27) tijdens haar laatste twee controles een maand geleden ook. "Toen gaven we elkaar geen hand meer en was het snel hartje luisteren, bloeddruk meten en weer weg." 

Terwijl zij op 12 maart in het ziekenhuis in Gouda beviel van zoon Sev veranderde het leven in Nederland opnieuw. 

"Ik had thuis willen bevallen, maar moest 's middags naar het ziekenhuis, omdat meneertje in het vruchtwater bleek te hebben gepoept en zijn hartslag op een gegeven moment snel lager werd. Vijf uur later is hij gezond en wel geboren en toen wij om acht uur 's avonds het nieuws zagen, bleek Nederland grotendeels plat te liggen en mocht ik geen visite meer ontvangen."

Veranderd
Inmiddels is de realiteit alwéér anders en hebben ziekenhuizen het druk met de opvang van coronapatiënten.

Deze week liet het Groene Hart Ziekenhuis op zijn facebookpagina aan zwangeren weten dat - tenzij er sprake is van een medische noodzaak - 'de verloskundige of gynaecoloog de plaats van de bevalling opnieuw met je kan bespreken. Rekening houdend met de momentele bezetting van ziekenhuisbedden en de druk op het ziekenhuispersoneel'. 

Het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel zegt dat de verloskundige spoedzorg doorgaat.

Meer thuisbevallingen
Hoezeer ze ook zweert bij een bevalling in het ziekenhuis, Charlotte Zwemmer (32) zegt daar nu niet voor haar lol naartoe te gaan. "Ik kom liever niet in een ziekenhuis met coronapatiënten terecht."

Haar tweede kind hoopt ze volgende week dan toch thuis - met de hulp van Simone Valk - ter wereld te brengen. 

De verloskundige ziet dat zwangeren die keuze de laatste tijd vaker maken: "Normaal heb ik misschien drie thuisbevallingen in de maand, vorige week drie in één week."

Positieve kanten
Bij de beperkingen en onzekerheid die de corona-epidemie met zich meebrengt, ziet Lisette de Bruin ook positieve punten.

"Mijn man speelt in het eerste van VV Moerkapelle en is daardoor normaal gesproken vaak weg. Nu er niet wordt gevoetbald en hij ook vaak thuiswerkt, kunnen we veel meer samen genieten van die kleine. Dat is heel gezellig. En ik hoef Sev voorlopig ook niet te delen met de kraamvisite." 


* Wilt u graag uw mening geven?  Word dan lid van ons burgerpanel TipZuidplas.