Logo hartvanzuidplas.nl
De gemeente heeft bij speeltuinen en trapveldjes bordjes gezet met daarop de coronamaatregelen.
De gemeente heeft bij speeltuinen en trapveldjes bordjes gezet met daarop de coronamaatregelen. (Foto: Judith Rikken)

Buiten spelen: ouder moet mee

  •   728 keer gelezen

Zuidplas - De scholen zijn gesloten, de kinderen doen hun schoolwerk een deel van de dag thuis. Die situatie houden we nog wel even, werd dinsdag duidelijk. Veel minder helderheid lijkt er te zijn over wat kinderen nu wel en niet mogen als de schooltaken erop zitten. Met een paar kinderen buiten spelen: ja. Zonder papa, mama of voogd: nee. Maar dat staat niet op de bordjes die de gemeente Zuidplas vorige week plaatste.

Door Judith Rikken

Houd 1,5 meter afstand van elkaar, kom niet met meerdere personen tegelijk bij elkaar, blijf thuis bij griep, verkoudheid of hoest en was je handen als je thuiskomt.

Met tekst en afbeeldingen maakt de gemeente op bordjes bij speeltuinen en trapveldjes in heel Zuidplas nog eens duidelijk welke maatregelen er gelden om het coronavirus te bestrijden.

Niet met meerdere personen tegelijk bij elkaar komen; het lijkt in een speeltuin wat lastig te realiseren. Wie bepaalt wanneer het te druk is? En is de aanwezigheid van een volwassene eigenlijk vereist? Wie dat zeker wil weten, om een reprimande of erger te voorkomen, is wel even zoet.

GGD Hollands Midden linkt naar het Nederlands Jeugdinstituut, dat kinderen die buiten willen spelen tipt: 'Overleg altijd even met je ouders. Wat wil je gaan doen buiten? Wat spreken jullie hierover af?'

Bij het landelijke publieksinformatienummer over het coronavirus - 0800-1351 - moet de dame aan de telefoon even in de kwestie duiken. Dat kinderen onder de 12 jaar, liefst niet in grote groepen, buiten mogen spelen, is snel duidelijk. 

Dat er een ouder of voogd aanwezig moet zijn, wordt na wat grasduinen over het internet gevonden in het antwoord op een veelgestelde vraag op de website van de Rijksoverheid.

Ouders die de kinderen nu de hele dag thuis hebben, blijken graag te willen weten of hun kind het huis mag verlaten voor een potje voetbal bijvoorbeeld. 

De veelgestelde vraag in kwestie luidt: Hoe zit het met pubers? Kinderen van 14, 15, 16 jaar. Kunnen die buiten voetballen? Krijgen zij een boete als ze dat toch doen?

Het antwoord is helder, óók voor ouders van jonge kinderen: 'Bij groepen van meer dan drie personen die geen 1,5 meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Dit geldt dus ook voor kinderen van 14, 15, 16 jaar. De uitzondering geldt alleen voor jongere kinderen tot en met 12 jaar: zij mogen onder begeleiding van een ouder/voogd buitenspelen'.

Noodverordening
Dan ook de nieuwste noodverordening van Veiligheidsregio Hollands Midden, die ook in Zuidplas sinds 26 maart van kracht is, er nog maar even op nageslagen.

Daarin staat: 'Het is verboden zich in een groep van drie personen of meer op te houden zonder tot de dichtstbijzijnde persoon in die groep en andere personen een afstand te houden van tenminste 1,5 meter'.

De tweede bepaling in dit artikel 2.2 van de noodverordening stelt dat het verbod niet geldt voor 'kinderen tot en met 12 jaar die samenspelen onder toezicht van een of meer van hun ouders of voogden, die daarbij onderling een afstand van 1,5 meter in acht nemen'.

Dat de bepaling voor velerlei uitleg vatbaar is, blijkt als de gemeente Zuidplas wordt gevraagd of je als ouder van pakweg een tienjarige geacht wordt elke dag mee naar het trapveld te gaan. 

"Nee, het is niet zo dat ouders aanwezig moeten zijn als kinderen tot en met 12 jaar buitenspelen. Als ze wel aanwezig zijn, moeten zij de landelijke richtlijnen met betrekking tot 1,5 meter tot elkaar in acht nemen", stelt een woordvoerder in eerste instantie. 

Overleg met de Veiligheidsregio blijkt een dag later nodig te zijn geweest om toch met het juiste antwoord te komen. Dat luidt volgens de gemeente, vrij vertaald: als een kind onder de 12 jaar met meer dan één ander kind buitenspeelt zonder dat daar een ouder bij is, dan worden ze weggestuurd.

Handhaving is echter niet nodig, stelt de gemeente. "In de praktijk zien we dat kinderen zich goed aan de regel van niet meer dan twee personen bij elkaar houden en in gevallen dat er een ouder/voogd bij is, wordt er ook voldoende afstand gehouden tot elkaar."


* Wilt u graag uw mening geven?  Word dan lid van ons burgerpanel TipZuidplas.  

Meer berichten