Prent van de ’s-Gravenweg (circa 1925) met zicht op de katholieke school en de Josephkerk.
Prent van de ’s-Gravenweg (circa 1925) met zicht op de katholieke school en de Josephkerk. Beeld: Adri den Boer

Vlak voor de bevrijding beleefde Nieuwerkerk haar dodelijkste oorlogsdag

Historie 75 jaar vrijheid 2.183 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Wie denkt aan, of rijdt over de ’s-Gravenweg van nu ziet villa’s, bedrijfspanden en tourfietsers. De weg tussen Nieuwerkerk en Rotterdam, waar de uitdrukking ‘zo oud als de weg naar Kralingen’ naar zou verwijzen, kent een geschiedenis rijker dan zijn welgesteldste bewoners. 

19 maart 1945 markeert daarin een donkere bladzijde. Bij een bombardement van de Royal Air Force kwamen die dag twaalf Nieuwerkerkers om het leven op de ’s-Gravenweg. 

Hart van Holland sprak enkele oud-bewoners over hun herinneringen aan die dag.

De hoofdpersoon van het verhaal, Frans de Groot, is dinsdag 31 maart op 93-jarige leeftijd overleden. Zijn getuigenis van het bombardement op de ’s-Gravenweg in 1945 is niet het enige waarmee Frans de Groot de laatste jaren de krant haalde.

In 2019 kreeg Frans een onderscheiding van voetbalvereniging Nieuwerkerk, de club waar hij tachtig jaar lid was. Afgelopen februari vierden Frans en zijn vrouw Plony hun zestigjarig huwelijk, waarvoor de burgemeester op bezoek kwam. Hij was lid in de orde van Oranje-Nassau en erelid van de Nieuwerkerkse voetbalclub.

Lees het volledige artikel hieronder.

Door Pepijn de Groot