Ook het Nieuwerkerkse Parc de IJsselhoeve is vanaf vrijdag gesloten voor toeristische verhuur.
Ook het Nieuwerkerkse Parc de IJsselhoeve is vanaf vrijdag gesloten voor toeristische verhuur. Foto: Erik van Leeuwen

Campings en parken alleen nog voor mensen met 'woonprobleem'

Algemeen 1.064 keer gelezen

Zuidplas – Alle vakantieparken, kampeerterreinen, minicampings, kamers, B&B's en jachthavens in Zuidplas moeten vrijdag voor 12.00 uur dicht zijn voor 'recreatief nachtverblijf'. Dat heeft Veiligheidsregio Hollands Midden woensdagavond besloten.

Recreatiecentrum De Koornmolen sloot vooruitlopend op de maatregel eerder deze week al het campinggedeelte. Die actie was een rechtstreeks gevolg van het kabinetsbesluit dinsdag om de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus te verlengen tot 28 april. 

De regels bepaalden dat sanitaire voorzieningen op de camping niet open mochten.

“We hebben daarom dinsdagavond en woensdagochtend de campinggasten die nog zouden komen, al afgebeld”, zegt Arend van der Knaap, eigenaar van De Koornmolen. 

“Dat hebben we met pijn in het hart gedaan. De zon straalt en het wordt prachtig weer komende week, maar we kunnen niet anders.”

Ook langhuurders, mensen die in de lente- en zomermaanden in een stacaravan zitten, moeten het park door het besluit van de Veiligheidsregio in elk geval tot 10 mei verlaten. “Dat is niet leuk, dat zijn vaak oudere mensen die hier al jaren vertoeven”, aldus Van der Knaap.

Een uitzondering geldt voor gasten met een ‘woonprobleem’. Die mogen wel op De Koornmolen blijven. “Dat zijn gasten die tijdelijk hier gehuisvest zijn omdat hun woning wordt gebouwd of verbouwd. Die kun je moeilijk wegsturen.”

Van der Knaap betreurt de maatregelen, maar is wel blij met de duidelijkheid. “Het is niet leuk allemaal, maar wel een begrijpelijke keuze. De veiligheid en gezondheid van mensen staat voorop. Ik heb ook een verantwoordelijkheid naar mijn medewerkers.”

Hotel Rotterdam-Nieuwerkerk
Hotel Rotterdam-Nieuwerkerk ontvangt al geen gasten meer sinds de sluiting van de horeca op 15 maart.

“Vanaf het moment dat ons restaurant dicht moest, konden we al weinig service meer leveren”, stelt woordvoerder Vincent van Leeuwen. “De gasten die er om een goede reden nog zijn, krijgen roomservice.”

De hotelketen zegt, als de nood in de zorg hoog is, een maatschappelijke bijdrage te willen leveren in de vorm van het beschikbaar stellen van kamers. 

Dat gebeurde bijvoorbeeld al in het Brabantse Uden, waar een coronacentrum en huisartsenpost zijn ingericht, en in Ridderkerk, waar het hotel sinds woensdag gebruikt wordt als opvanglocatie voor mensen die in quarantaine moeten verblijven.