Burgemeester Weber staat met 27 raadsleden, vier wethouders en ondersteuning op 19 mei een klus te wachten.
Burgemeester Weber staat met 27 raadsleden, vier wethouders en ondersteuning op 19 mei een klus te wachten.

Gemeenteraad gaat 'zoomen'

Politiek 434 keer gelezen

Zuidplas – De gemeenteraad gaat op dinsdag 19 mei digitaal vergaderen. Videoplatform Zoom dient als alternatieve raadzaal.  “De democratie schaf je niet af om corona”, zegt burgemeester Han Weber.

Door Erik van Leeuwen

De raadsvergadering op Zoom zal live te volgen zijn via de website van de gemeente. “Die openbaarheid is een belangrijke voorwaarde”, zegt Weber.

“We zijn uitgebreid aan het testen om het technisch mogelijk te maken. Bij een democratie als de onze is het van het grootste belang dat de vergadering door iedereen te volgen is.”

Noodwet
De Tweede Kamer nam onlangs een noodwet aan die het mogelijk maakt om digitaal te stemmen. De Eerste Kamer keurde de wet dinsdag 7 april goed. “Het democratisch proces moet doorgaan”, reageert Weber.

“We konden wel vergaderen, maar de gemeentewet verbood het stemmen op afstand. Als raadslid moet je volgens die wet in levenden lijve in de raadzaal aanwezig zijn. Met de invoering van de tijdelijke noodwet valt dat weg.”

Volgens Weber is het noodzakelijk dat de gemeenteraad vergadert. “Er zitten onderwerpen bij die je kunt doorschuiven omdat er geen bloed vloeit als ze later op de agenda komen. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan de sportvisie, die het college heeft klaarliggen. Dat is ook een onderwerp waar een brede beraadslaging voor nodig is.”

Er zijn echter ook onderwerpen die wel om een snel besluit vragen. “Dat kan zijn omdat ze formeel alleen door de gemeenteraad genomen kunnen worden, maar ook omdat uitstel of vertraging niet mogelijk is. Neem het onderwerp als de inrichting van het sociaal domein. Dat moet op 1 januari gerealiseerd zijn. Dat gaat vele mensen aan en kan niet wachten.”

Ingewikkelder
Vorige week woensdag heeft Weber met de fractievoorzitters en het presidium (vertegenwoordiging van de raad) overleg gevoerd over de mogelijkheden van video-conferencing.

“Het is een stuk ingewikkelder dan een normale raadsvergadering. Ik heb nu een paar weken ervaring met digitaal vergaderen en het is heel anders. In een ruimte waar je fysiek aanwezig bent, speelt lichaamstaal een grote rol. Dat is helemaal verdwenen.”

In toom houden
Voor Weber wordt het straks als voorzitter een hele klus om 27 raadsleden, het college en ondersteuning in toom te houden.

“Daar hebben we spelregels voor gemaakt. Het kan niet zo zijn dat iedereen door elkaar gaat praten. Interrupties, het reageren op elkaar, dat kan niet. Daarom hebben we een derde termijn, indien nodig, toegevoegd. Die is er normaal nooit. Voor elk punt op de agenda is er per fractie één woordvoerder, anders wordt het een Poolse landdag.”

Wat ook anders is, is dat fracties vooraf per onderwerp vragen kunnen stellen. Vóór de vergadering zullen deze door het college worden beantwoord. 

“Alles met het doel om effectief te vergaderen. Onderwerpen die niet omstreden zijn, komen als hamerstuk op de agenda. Na elk onderwerp vindt er een stemming plaats.” 

Dat zal ‘hoofdelijk’ gebeuren. “Ik trek een letter en met de achternaam die met die letter begint, beginnen we. Zo ga ik het rijtje af.”

Frank en vrij
De noodwet is van kracht gedurende de bijzondere omstandigheden tijdens de huidige coronacrisis.

Weber: “Ik hoop dat we er snel vanaf zijn, maar gelet op de situatie verwacht ik niet dat we al heel snel weer zullen zitten zoals in februari, toen we allemaal frank en vrij waren. De huidige maatregelen zijn tot 28 april van kracht. Stel dat het beter gaat, dan moet men er rekening mee houden dat het afschalen van de maatregelen gefaseerd gaat plaatsvinden.”