In Moordrecht stroomt de Hollandsche IJssel soms letterlijk door de achtertuin.
In Moordrecht stroomt de Hollandsche IJssel soms letterlijk door de achtertuin.

'Algerakering sluit te laat: de golven komen zo je tuin in rollen'

Algemeen 1.319 keer gelezen

Regio - Tientallen bewoners van huizen aan de Hollandsche IJssel hebben zich verenigd in Bewonersbelangen Hollandsche IJssel buitendijks. Woordvoerder Karel Engel hoopt dat Rijkswaterstaat de Algerakering bij Krimpen bij hoog water eerder gaat sluiten, zodat hij en zijn (over)buren in Nieuwerkerk en Moordrecht er minder last van hebben. "Ik kan me voorstellen dat ook een schipper liever geen tuintafel in zijn schroef heeft."

Door Judith Rikken

Het water in de Hollandsche IJssel staat steeds vaker steeds hoger, weet Ouderkerker Engel. 

"In vroeger tijden hadden we één keer per jaar weleens een paar centimeter water in de kelder. Dat is het risico van buitendijks wonen. Maar dit jaar hebben we in januari en februari in vier stormweekenden tot dertig centimeter in huis gehad. Begin december was het zelfs een keer veertig tot zestig centimeter. Spullen uit de tuinen dreven weg. Rijkswaterstaat vroeg schippers op de IJssel toen uit te kijken naar ronddrijvend tuinmeubilair."

De concrete wens van de bewoners die op 9 maart de belangengroep hebben opgericht, is dat Rijkswaterstaat het peil waarop de Algerakering bij hoog water sluit, verlaagt naar twee meter boven NAP. 

De kering sluit volgens het Waterakkoord uit 2005 bij een waterstand van 2,25 meter boven NAP, maar wordt volgens Engel in de praktijk vaak al bij 2,15 meter gesloten.

Tijdens de stormen in februari werd twee meter gehanteerd en de bewoners zouden het prettig vinden als dat standaard beleid zou worden.

Wat sowieso nodig is volgens de bewoners: meer onderzoek naar hoe de getijdenrivier zich tussen Gouda en Krimpen gedraagt.

Meer onderzoek
"Nu wordt het peil alleen gemeten bij de Haastrechtse brug en de Algerakering, maar de rivier is niet één rechte badkuip; de breedte varieert van 75 meter tot een paar honderd meter. Door bouwprojecten zoals Hoogtij bij Gouderak, krijgt het water op sommige plekken ook steeds minder ruimte. En waar het een versmalling tegenkomt, stuwt het verder op."

Ook is het volgens Engel zo dat als de kering dicht is, maar het hard regent, het peil extra stijgt doordat er veel water uit de polder in de IJssel wordt gepompt. 

"Als schippers bij hoog water met dezelfde snelheid als altijd doorvaren, dan komen de golven zo je tuin in rollen en slaan ze alles los wat vast stond."

Toezegging
Hun hart luchten kunnen de bewoners op een avond die Rijkswaterstaat inmiddels heeft toegezegd te zullen organiseren. "Maar dat laat in de huidige situatie even op zich wachten. In de tussentijd willen we zoveel mogelijk gegevens en leden aan beide kanten van de rivier verzamelen." 

Aanmelden kan via bbhollandscheijsselbuitendijks@gmail.com.

De Algerakering bij Krimpen aan den IJssel.