Logo hartvanzuidplas.nl
Alle resultaten uit het (overigens niet-representatieve) onderzoek zijn te vinden op www.tipzuidplas.nl.
Alle resultaten uit het (overigens niet-representatieve) onderzoek zijn te vinden op www.tipzuidplas.nl. (Foto: Pixabay)

Veel zorgen over corona onder invullers enquête Toponderzoek

  •   176 keer gelezen

Zuidplas - Op de kop af tweehonderd inwoners van Zuidplas deden eind maart mee aan de enquête van Toponderzoek en Hart van Holland over hun omgang met het coronavirus en de maatregelen die gelden om verdere verspreiding ervan te voorkomen. Ruim tweederde (68 procent) zei zich veel zorgen te maken over de ontwikkeling van het virus. Een kwart stond positief tegenover een volledige lockdown, 39 procent moest er niet aan denken.

Gebrek aan beschermingsmiddelen voor zorgpersoneel, vliegtuigen uit bijvoorbeeld New York die landden op Schiphol en de verwachte recessie, worden genoemd als zaken om zich zorgen over te maken. 

Onder de mensen die invulden zich weinig zorgen te maken (28 procent), lichtte iemand dat toe met: "Met heel veel zorgen maken, maak je jezelf alleen maar gek. Beter is om nuchter te blijven en logisch na te denken."

Anderhalve meter afstand houden zegt bijna iedereen te doen (97 procent), zeer regelmatig de handen wassen doet 89 procent en 87 procent niest en hoest in de binnenkant van de elleboog. 

Een grote meerderheid blijft binnen en zo veel mogelijk weg bij ouderen en andere kwetsbare mensen. 

Thuiswerken
Nog geen veertig procent werkt thuis; daarbij tekenen sommigen aan dat thuiswerken niet mogelijk is, dat er niet (meer) gewerkt wordt in verband met pensioen of de zorg voor bijvoorbeeld een partner, of dat er geen sprake is van een betaalde baan.

Over het naleven van de maatregelen op het werk, zegt iemand: "In de zorg valt het niet mee om 1,5 meter afstand te houden."

Op de vraag of de overheid de juiste maatregelen heeft getroffen, antwoordt 65 procent van de respondenten daar vertrouwen in te hebben. 

Voorlichting
De helft van de invullers zegt ruim voldoende geïnformeerd te worden over die maatregelen. "Langzamerhand zelfs een beetje teveel. Het gaat nergens anders meer over in de media", zo licht een respondent toe.

Vier procent voelt zich onvoldoende geïnformeerd. Een respondent licht toe: "Had eerder moeten gebeuren en nog steeds onduidelijk. RIVM zegt ook dat kinderen buiten kunnen spelen. Kinderen houden te weinig afstand. Is dan toch niet verstandig?"


* Wilt u ook uw mening geven in toekomstige vragenlijsten?  Word hier lid van burgerpanel TipZuidplas.

Meer berichten