Logo hartvanzuidplas.nl
De drive-in testlocatie voor zorgmedewerkers in Leiderdorp.
De drive-in testlocatie voor zorgmedewerkers in Leiderdorp. (Foto: website GGD Hollands Midden)

Zestien inwoners van Zuidplas opgenomen, zorgmedewerkers getest

  •   1214 keer gelezen

Zuidplas - Het RIVM maakte woensdag 8 april bekend dat tot dan toe 16 inwoners van Zuidplas met corona in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). In de gemeente zijn 45 besmettingen met een test bevestigd. Het werkelijke aantal besmettingen ligt hoger, tekent het RIVM daarbij aan, omdat niet iedereen met klachten wordt getest.

Sinds maandag worden wel meer testen afgenomen dan voorheen: zorgpersoneel uit de regio Hollands Midden dat kortademig is en verkoudheidsklachten heeft, kan zich op afspraak op corona laten testen bij een drive-in naast het Alrijne ziekenhuis Leiderdorp.

De test wordt afgenomen bij huisartsen en mensen die werken in verpleeghuizen, de gehandicaptenzorg, thuiszorg, jeugdzorg en bij de GGZ. Via een telefonische intake wordt bepaald of de zorgmedewerker in aanmerking komt voor een test. Wie meer dan 38 graden koorts heeft, wordt verzocht thuis te blijven tot hij of zij 24 uur klachtenvrij is.

De zorgmedewerker krijgt na de intake een uitnodiging om naar Leiderdorp te komen. Tijdens de test blijft hij of zij in de auto zitten. Binnen 48 uur is de uitslag bekend.

Minister Hugo de Jonge kondigde de testmogelijkheid vorige week al aan: “Als we door te testen weten dat zorgmedewerkers geen corona hebben, kunnen zij aan het werk blijven. Als zij wel corona hebben, dan moeten ze thuis blijven en voorkomen we verdere verspreiding.”

Covid Radar

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum gaan met de app Covid Radar gegevens verzamelen over gezondheidsklachten en het gedrag van mensen. Zo proberen zij te voorspellen wie risico loopt op besmetting met corona, om beter te kunnen inschatten waar zorg het hardst nodig is. Het verzamelen van informatie gebeurt aan de hand van een vragenlijst, die iedereen met klachten kan invullen op  www.lumc.nl/covidradar.

Meer berichten