"We moeten echt afstand houden", zegt de Waddinxveense verpleegkundige Sharelle Neugebauer, die werkt in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Foto: GHZ

'Eén team, één taak' op de corona-afdeling

Algemeen 1.722 keer gelezen

Gouda – “Je komt in een heel andere wereld terecht”, zegt de Waddinxveense verpleegkundige Sharelle Neugebauer, die werkt in het Goudse Groene Hart Ziekenhuis. Normaal liep ze gewoon haar afdeling chirurgie/urologie op. Nu werkt ze op de volledig afgesloten corona-afdeling. “Je gaat tegelijk, als team, via een sluis naar binnen. En dan gaat de deur dicht en kom je er niet meer uit, behalve tijdens je pauzes.”

Door Myriam Dijck

Tijdens haar dienst dient de Waddinxveense volledig bedekt in beschermende middelen zuurstof toe aan patiënten met corona. 

De voorzorgsmaatregelen maken het werk er niet makkelijk op. “Buiten je pauzes om kun je niet zomaar naar het toilet, niet drinken, je bent behoorlijk beperkt. In het begin was dat wel een dingetje, maar je went eraan.”

Wat haar vooral aangrijpt, is dat er geen bezoek op de afdeling mogelijk is in verband met besmettingsgevaar. Contact met familieleden gaat via videobellen en daarin staat ze de patiënten zoveel mogelijk bij. 

Ondanks de uitzonderlijke situatie is Neugebauer er nuchter onder. Inmiddels heerst er volgens haar een ontspannen sfeer op de afdeling. “Er is veel saamhorigheid onder collega’s. We werken samen in een team met veel collega’s van verschillende afdelingen waardoor je expertise kunt delen.”

Terug
Hoewel de symptomen van corona bekend zijn - kortademigheid, hoesten en koorts - is het verloop van de ziekte onvoorspelbaar. Patiënten die al ontslagen zijn, komen nog wel eens terug.

Neugebauer: “Soms gaat het heel goed op de dag van ontslag, maar gaan ze plotseling toch achteruit en dan liggen ze alsnog op de intensive care. Het is gewoon een heel hardnekkig virus waar we nog weinig over weten.”

Ze geeft toe dat ze zelf het coronavirus eerst nog onderschatte. “Iedereen dacht ‘het is maar een griepje’. Maar als je dan op de corona-afdeling komt, ziet welke impact het op de patiënt heeft en hoe groot het besmettingsgevaar is, dan krabbel je wel terug.”

Toen het Groene Hart Ziekenhuis in de greep van het coronavirus kwam, werd Neugebauer ook ingeroosterd op de nieuwe corona-afdeling waar toen 22 bedden waren. 

Dit aantal is inmiddels uitgebreid tot 30. “Toen ik mijn eerste dienst moest doen, dacht ik: jeetje wat ga ik tegenkomen. In de eerste week heb ik samen met andere verpleegkundigen alles moeten ontdekken.”

Extra voorzichtig
Bang dat ze het virus op haar werk oploopt, is ze niet, maar ze is in haar dagelijkse leven wel extra voorzichtig. “Op de corona-afdeling voel ik me extra beschermd. Ik denk dat je het eerder buiten of in de supermarkt oploopt.”

Contact met vrienden en familie is er vooral via videobellen, en anders vanachter een raam of op afstand bij de voordeur. “Pas als je achter de schermen in het ziekenhuis werkt, kom je erachter dat je echt die afstand moet handhaven. Het belangrijkst is dat we sámen de strijd tegen corona aangaan. Misschien dat we deze zomer dan weer met z’n allen op vakantie kunnen.”

Qua patiëntenstroom wordt de piek nog verwacht, maar Neugebauer ziet deze dapper tegemoet. “Het is per dag aankijken hoe het gaat met de cijfers. Verder is het: één team, één taak. Je zet je schouders eronder en je gaat ervoor.”

Ze verwacht dat ze later met een positief gevoel zal terugdenken aan deze periode. “We doen het samen met het hele ziekenhuis en we merken dan dat de organisatie achter ons staat. Het is een hele goede oefening, dit coronavirus, en we hebben in korte tijd heel veel bereikt. Zo worden we ook weer een stukje wijzer.”