Door het warme weer van de afgelopen weken, staan de tulpen al in volle bloei.
Door het warme weer van de afgelopen weken, staan de tulpen al in volle bloei. Foto: pr

Vrijheid in Hennipgaarde geëerd met oranje tulpen

Algemeen 75 jaar vrijheid 370 keer gelezen

Zevenhuizen - Openbare herdenkingsactiviteiten op 4 en 5 mei zijn in verband met het coronavirus afgelast, maar de natuur gaat haar gang. In de Zevenhuizense Hennipgaarde zetten oranje tulpen nu al de viering van 75 jaar vrijheid en de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog kracht bij.

Dankzij het warme weer van de afgelopen weken staan de 3000 tulpen die vrijwilligers van de Zevenhuizensche IJsclub, de Stichting Natuurpolders en de Commissie 4 mei Zevenhuizen in november vorig jaar op een natte zaterdagmorgen in de Zevenhuizense Hennipgaarde hebben geplant, enkele weken eerder dan gepland in volle bloei.

In een toelichting bij de tulpenstrook schrijven de initiatiefnemers: 'Oranje was in de jaren 1940-1945 hét symbool om te laten zien tegen de Duitse bezetter te zijn. Het Nederlandse verzet en de Binnenlandse Strijdkrachten droegen een oranje armband. OZO (Oranje zal overwinnen) werd gekalkt op muren en straten. Officieel was de kleur oranje vijf jaar lang verboden. Maar bloemen verbieden oranje te bloeien, dat lukte niet. Net als vele burgers in de jaren 1940-1945 eren wij onze vrijheid met een oranje bloemenweelde.'