Martin van Schaik met zoons Bas en Matthijs.
Martin van Schaik met zoons Bas en Matthijs. Foto: Erik van Leeuwen

De achtertuin als trainingsveld: 'Buren doen ook mee'

Sport 1.088 keer gelezen

KORFBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – Korfbalvereniging Nieuwerkerk leent in coronatijd haar korfbalpalen uit aan leden van de club. Voor Bas en Matthijs van Schaik, spelers van de B1 en D1, een uitkomst met een flinke tuin achter het huis van hun ouders. “We trainen nu meer dan eerst.”

Door Erik van Leeuwen

De tuin van Martijn van Schaik en zijn gezin leent zich er perfect voor. “Hij is veertien meter diep. Hier kan je makkelijk een veldje creëren. Ideaal.” 

Hij heeft dat laatste woord nog niet gezegd of er sneuvelt een glazen potje in de tuin. Een schot van zijn jongste zoon Matthijs (11 jaar) ketst af op de mand en valt in de tuin, precies op het glaswerk. “Oeps, dat zul je net zien. Dit is echt de eerste keer dat er iets breekt.”

Van Schaik was er als de kippen bij toen de club besloot de korfbalpalen aan zijn leden uit te lenen. Sterker, hij wees de club op het initiatief. “Ik heb het niet zelf verzonnen, hoor. Ik heb het gezien bij andere clubs.”

Ook Aat de Groot, lid van de materiaalcommissie van korfbalvereniging Nieuwerkerk, vindt het een goed idee. “Anders liggen die palen maar in het depot. Nu zijn ze nog van nut.” 

Hij heeft inmiddels zo’n zeven palen uitgezet. “Ik had verwacht dat er meer belangstelling zou zijn, maar ik denk dat veel mensen het niet weten. We hebben het wel gecommuniceerd op de website, maar de noodzaak om naar de website te gaan is er nu niet. Er zijn geen trainingen en wedstrijden.”

In de achtertuin van hun woning maken Bas en Matthijs gretig gebruik van de mogelijkheid. “We trainen elke dag, vaak tussen het huiswerk door”, vertelt Bas (14). “We elven veel.”

Pittig
“Het is in elk geval goed voor hun schotprecisie en Matthijs kan wennen aan hogere palen”, zegt vader Martin, die in het verleden veertien jaar uitkwam voor de hoofdmacht van het Krimpense KOAG, en nu trainer is bij de Nieuwerkerkse jeugd.

Eén keer per week kunnen zijn zoons echt aan de bak. “Op zaterdag geef ik een pittige training, met veel conditiewerk.” Bas: “Dat is minder.” Matthijs: “We moeten heen en weer rennen.”

Tijdens de sessie vrijdag verdwijnt één keer de bal in de tuin van de buren. “Dat komt wel eens voor, maar gelukkig doen ze niet moeilijk”, zegt Martin. “Vaak proberen de buren de bal bij het teruggooien ook in de korf te gooien.”