Chirurg Pascal Doornebosch zag de werkdruk, en niet alleen door de opname van coronapatiënten, toenemen.
Chirurg Pascal Doornebosch zag de werkdruk, en niet alleen door de opname van coronapatiënten, toenemen.

Chirurg in IJsselland: 'Solidariteit is nu het sleutelwoord'

Algemeen 572 keer gelezen

Capelle aan den IJssel/Moerkapelle - Niet ín de frontlinie, maar náást de frontlinie doet chirurg Pascal Doornebosch uit Moerkapelle dagelijks wat hij kan in tijden van corona in het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel. "Twee maanden geleden kon niemand zich voorstellen dat zo'n situatie zich ooit zou voordoen. Ik vind het wel heftig."

Door Judith Rikken

Het is opvallend hóe kwetsbaar de kwetsbare groep is als dit virus toeslaat, meent de chirurg die gespecialiseerd is in darmoperaties en zijn reguliere werk de afgelopen weken zag veranderen. 

Rond 20 maart werden de gevolgen van de corona-uitbraak ook in het IJsselland Ziekenhuis opeens heel actueel. 

"Die gevolgen bleken groter dan we aanvankelijk hadden gehoopt. Er is een enorme toename van de werkdruk, niet alleen door de opname van coronapatiënten. Bij de minste verdenking bij een patiënt die voor iets anders in het ziekenhuis is, geldt: we gaan uit van corona, totdat het tegendeel bewezen is. Bij het beoordelen van die patiënten moet je daardoor tientallen keren per dag de juiste voorzorgsmaatregelen treffen."

Zijn reguliere werk ging door. "Liesbreuk- en galblaasoperaties zijn allemaal afgezegd, maar operaties in verband met vaatproblemen, darm- of borstkanker bijvoorbeeld, kun je niet uitstellen. Het zijn er wel een stuk minder: van ongeveer vijftien operaties per dag binnen onze vakgroep, doen we er nu vier tot acht. Het is hollen of stilstaan: van spoedoperaties en grotere operaties voor problemen die niet al te lang uitgesteld kunnen worden, mét allerlei beschermingsmaatregelen, tot veel minder drukke spreekuren en veelal telefonisch contact met de patiënten."

Doornebosch werd, net als andere specialisten, ook ingezet op de spoedeisende hulp.
"Om de werkdruk over meerdere schouders te verdelen. Solidariteit is altijd, maar zeker nu, hét sleutelwoord. Ik was bereid mijn steentje bij te dragen op de corona-afdelingen, maar onze eigen vakgroep moest ook dienst blijven doen. Waar een aantal specialismen terug is gevallen, zijn wij nog het meest operationeel. Het drukst zijn natuurlijk de intensivisten, longartsen en anesthesisten. Ook de 'gewone' zorg moet doorgaan. Dat kan veilig, dus hopelijk melden patiënten zich weer. Ik durf oprecht te zeggen dat je in het ziekenhuis veilig bent."

Zorgmijders
Hij maakt zich zorgen over het aantal zorgmijders. Er zijn dagen waarop zich maar vijf of zes mensen met andere problemen dan coronagerelateerde klachten op de spoedeisende hulp melden.

"Normaal zijn er dat veertig. Het is logisch dat er nu bijvoorbeeld minder sportblessures zijn, maar dit is wel een dramatische daling. Dan weet je: hier klopt iets niet."

Doornebosch noemt het een 'logische reactie': "Iedereen denkt dat je in de frontlinie - het ziekenhuis - de grootste kans hebt om corona te krijgen. Ik denk dat we daardoor nu ook te maken hebben met zorgmijders die een gezondheidsnadeel hebben opgelopen. Er zijn voorbeelden van mensen die een geplande vaatbehandeling zelf hebben uitgesteld en enkele weken later met spoed werden opgenomen."

Minder doorverwijzingen
Maandag maakte de Nederlandse Zorgautoriteit bekend dat huisartsen door het coronavirus sinds 12 maart 360.000 patiënten minder dan normaal naar het ziekenhuis hebben doorverwezen.

Verder hebben naar schatting 290.500 eerdere verwijzingen nog niet geleid tot een afspraak in het ziekenhuis. Nu wordt de zorg voor niet-coronapatiënten weer op gang gebracht.

"Nu we over de piek heen lijken te zijn, zal het aantal fysieke contactmomenten tussen artsen en patiënten weer toenemen", zegt ook Doornebosch. 

"Het blijft een afweging in welk tempo dat gebeurt en wat het meest nodig is. Aan de ene kant kun je zeggen dat mensen die laagcomplexe zorg nodig hebben, nog iets meer geduld moeten hebben. Aan de andere kant moeten we die zorg nu juist misschien wél weer verlenen, omdat die niet zo'n grote belasting op het ziekenhuis legt. Stel dat er een nieuwe golf coronabesmettingen komt, dan moeten we daar wel mee kunnen omgaan."