Burgemeester Han Weber bracht vrijdag tien keer telefonisch het heugelijke nieuws.
Burgemeester Han Weber bracht vrijdag tien keer telefonisch het heugelijke nieuws. Foto: Gemeente Zuidplas

Tien inwoners van Zuidplas telefonisch koninklijk onderscheiden

Algemeen 1.484 keer gelezen

Zuidplas - Vijf Nieuwerkerkers, drie Moerkapellenaren en twee Zevenhuizenaren zijn vrijdag koninklijk onderscheiden. Het lintje werd ze vanwege de coronamaatregelen niet zoals gebruikelijk opgespeld, maar de decorandi werden via de telefoon door burgemeester Han Weber toegesproken en gefeliciteerd. De versierselen volgen later.

Vijf vrouwen en vijf mannen viel een koninklijke onderscheiding ten deel. Zevenhuizenaar Rob Visser (78) werd geridderd. Negen anderen werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Zo ging aan de Nieuwerkerkse Groenendijk vrijdag rond 11.15 uur de telefoon bij Janny van Pernis-Gelderblom (73). Weber vertelde haar dat zij haar lintje onder andere krijgt vanwege haar bijdrage aan acties voor Roemenië van de kerk in haar voormalige woonplaats Moordrecht, voor haar betrokkenheid bij Senioren Actief Zuidplas en bij het Familiehuis van de Daniel den Hoedkliniek in Rotterdam.

"Er zijn toch mensen die dit veel meer verdienen", zei ze volgens haar echtgenoot Martin van Pernis tegen de burgemeester. 

"Maar ik ben toch heel blij met de onderscheiding en dank in u ook onze koning. Jammer dat het nu op deze wijze moet, maar ik ga het samen met mijn man, die zelf Officier in de Orde van Oranje-Nassau is, vieren." Die meldde: "We gaan nu aan de oranjebitter en hangen de vlag uit." 

In Nieuwerkerk belde de burgemeester ook Tessa Roos-Den Ouden (52), Henk van der Wijngaard (56), Mathilde de Wit-Van Weelde (56) en Robert van Doorn (65).

In Moerkapelle beantwoordden Maria Lindhout-De Leeuw (66), Hans van Rooijen (69) en Jannie Bosman-Molenaar (74) de oproep van Weber. 

In Zevenhuizen werd naast Rob Visser ook Steef van Duin (70) verrast met de boodschap dat hij later dit jaar een lintje krijgt uitgereikt, als erkenning voor het bijzondere dat hij, net als die negen anderen, heeft gedaan voor de samenleving. 

Voor welke verdiensten de tien zijn onderscheiden, is te lezen in de papieren editie van Hart van Holland, die woensdag 29 april verschijnt.