VV Moordrecht kort na de kampioenswedstrijd tegen UD in 1930.
VV Moordrecht kort na de kampioenswedstrijd tegen UD in 1930. Foto: archief Historische Vereniging Moordrecht

Eeuwfeest VV Moordrecht in stilte

Sport 537 keer gelezen

VOETBAL
Moordrecht – Voetbalvereniging Moordrecht bestaat vrijdag 1 mei precies honderd jaar, maar vanwege de coronacrisis zijn er geen knallende champagnekurken op sportpark ’t Lage. De troost moet gehaald worden uit de rijke clubgeschiedenis. “Honderd jaar is een meetpunt, geen eindpunt”, aldus Wijnand Bloot junior.

Door Erik van Leeuwen

VV Moordrecht en jubilea, er is wat mee. Wie de geschiedenis van de in 1920 opgerichte club terugloopt, realiseert zich dat bijzondere jaren ook veelal plaatsvonden in roerige jaren. 

Zo was het 25-jarig bestaan in 1945 een paar dagen voor de bevrijding van Nederland van de Duitse bezetter. “Ook toen hadden de mensen andere dingen aan hun hoofd”, zegt Wijnand Bloot. 

“In 1940 was het 20-jarig bestaan overigens wel gevierd. Dat ging in die tijd niet gepaard met een groot feest, het was meer een receptie-achtig iets. Dat werd gehouden niet wetende dat een paar dagen later de Duitsers binnenvielen.”

Pagina
Bloot (48 jaar) zorgt er deze dagen voor dat het jubileum niet helemaal onopgemerkt passeert. Op een speciale pagina op Facebook plaatst hij regelmatig oude foto’s met teksten. “We krijgen aardig wat reacties. Zo doen we er in elk geval toch nog iets aan.”

De Moordrechtenaar vormt samen met zijn vader het wandelende archief van de club. “Ik ben opgegroeid tussen de oude foto’s”, zegt hij. 

“Mijn vader is ergens in de jaren tachtig een archief gaan aanleggen. Hij verzamelde van alles. Hij kreeg via via veel materiaal. Met die foto’s ging hij langs de oude garde. Ik heb dat ook altijd leuk gevonden. Ik heb een zwak voor foto’s uit de beginjaren.” 

Hij pakt er een oude zwart-witte foto bij uit 1930. “Dit is een foto gemaakt toen het eerste elftal kampioen werd en promoveerde naar de derde klasse. Het mooie aan die foto is dat er allemaal publiek opstaat. Het is een typische foto uit die tijd. Tegenwoordig zou je bij een kampioenschap alleen maar blije en juichende spelers zien. Voor deze foto is geposeerd. Iedereen staat keurig in het gelid. Ik denk dat ze voor die middag een fotograaf ingehuurd hebben.”

Met de auto
Zijn vader, Wijnand senior (79), schonk een paar jaar geleden zijn complete persoonlijke archief aan de Historische Vereniging Moordrecht.

“Hij wil dat het goed bewaard blijft. Het is zijn levenswerk. Het is een enorm uitgebreid archief. Toen ze alle mappen kwamen halen zei mijn vader nog: ‘Je bent toch wel met de auto?’. Ik denk dat menig club jaloers is op het archief van onze club.” 

In het archief is ook terug te vinden dat de ‘VVM’ een voorloper had. “Tussen 1906 en 1914 is er al een voetbalclub geweest”, vertelt Bloot. “Die heette Excelsior, maar stond ook al bekend als Moordrecht omdat je toen heel veel clubs had met de naam Excelsior. VV Moordrecht is zelf in 1920 opgericht in het Posthuis. Daar gebeurde destijds alles.” 

Bloot laat nog meer foto’s zien uit de periode van voor de oorlog. Wat opvalt zijn de typische Moordrechtse namen als De Lely, Van Adrichem, Van Vliet, Buitelaar en Overeijnder. Wat ook opvalt zijn de zwarte broekjes onder de blauwwitte shirts. “Dat zal wel een praktische reden hebben gehad,” vermoedt Bloot. “Dat ze geen wasmachine hadden.”

De sportieve hoogconjunctuur vond plaats nét na de Tweede Wereldoorlog. Moordrecht 1 speelde destijds in de derde klasse. “De eerste klasse was toen het hoogste niveau. Dat was het elftal met Piet Frederiks en Arie Kasbergen, die later prof werden bij Blauw-Wit Amsterdam en ONA. Het was bijzonder omdat Moordrecht toen amper vijftienhonderd inwoners telde. Het was een klein dorpje met weilanden en wat boerderijen.”

Ook eind jaren negentig had Moordrecht een bijzondere lichting. “Met Arjen Nobel, Nathanja en Bernardo Abel en Jason Souisay. Ron van den Berg was trainer. Die is vorig jaar op veel te jonge leeftijd overleden.”

Toen de Molukse wijk werd gebouwd integreerde ook de Molukse gemeenschap in de club, later gold dat ook voor inwoners van Marokkaanse afkomst. 

Thuis
“De club weerspiegelt de Moordrechtse bevolking en vormt daarmee een bindmiddel. Dat wordt niet altijd even goed op waarde geschat”, zegt Bloot.

Volgend jaar zal Moordrecht sportpark ’t Lage, waar het sinds 1968 zit, inruilen voor het nieuwe sportpark ’t Ambacht. “We kunnen daar wél groeien. Voor de toekomst is het een goede en logische stap.” 

Bij het idee dat het straks afgelopen is, hapert Bloots stem. “Ik werd in de kinderwagen het sportpark opgereden. Het voelt echt als mijn thuis. Dat geldt voor meer mensen.”