CKV speelt volgend seizoen niet in de Korfbal League.
CKV speelt volgend seizoen niet in de Korfbal League. "Er is ons onrecht aangedaan", zegt voorzitter Alfred Huijser.

CKV Nieuwerkerk hard geraakt door besluit KNKV

Sport 1.002 keer gelezen

KORFBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel - “Diepe teleurstelling, zware ontgoocheling”, zo was volgens CKV Nieuwerkerk-voorzitter Alfred Huijser de gemoedstoestand bij spelers en supporters toen zij vorige week het schrijven van de korfbalbond onder ogen kregen over de afwikkeling van de zaalcompetitie. “Er is ons onrecht aangedaan.”

Door Erik van Leeuwen

De KNKV besloot de nummers één van de reguliere competitie uit de hoofdklasse, KCC en Dalto, te laten promoveren naar de Korfbal League. Dat leidde tot onbegrip en woede bij CKV Nieuwerkerk, dat zich als nummer twee al had geplaatst voor de play-offs. Daarin zou het tegen Dalto uit Driebergen spelen. Nieuwerkerk blijft hoofdklasser.

“De KNKV is er nu van uitgegaan dat de nummers één meer kans zouden hebben gemaakt op het winnen van die play-offs dan de nummer twee”, zegt Huijser. 

“Wij hebben de afgelopen tijd echter allerlei statistieken opgezocht en opgestuurd naar de bond waaruit bleek dat dàt niet het geval was. Uit die statistiek bleek dat de nummers twee vrijwel altijd als winnaar uit de bus kwamen. We hadden dus als Nieuwerkerk een reële kans gehad. Het komt erop neer dat er op basis van de huidige situatie geen voorkeur kan worden uitgesproken voor één van de teams.”

Huijser was zelf een voorstander van een ‘creatievere’ oplossing. “Dit is een bijzondere situatie en dat vraagt ook om een bijzondere oplossing. Begin november begint het nieuwe zaalseizoen en waarom niet een beslissingswedstrijd spelen daarvoor? Er is tijd genoeg. Dat is anders dan met het veld dat direct na de zomervakantie begint.”

“De Korfbal League bestaat straks uit elf teams. Dat is een onlogisch aantal. Elke week is er een team vrij.”

Tussenleague
De KNKV schermde ook lange tijd met de vorming van een nieuwe klasse, een ‘tussenleague’, waarin de beste hoofdklassers van afgelopen seizoen zouden worden geplaatst.

“Het was niet onze eerste keus, we wilden voor de Korfbal League gaan, maar het was wel een alternatief geweest. Dat werd echter ook door de KNKV van tafel geveegd, terwijl een groot deel van de clubs die de enquête hadden ingevuld voor was.”

Huijser heeft inmiddels bij het KNKV om opheldering gevraagd. “De directie had een ander besluit in gedachten, maar het bondsbestuur heeft het laatste woord en dus anders beslist.” 

Huijser baalt als een stekker. “Wij zijn de zwaarst getroffen club in het land. Geen zeker kampioenschap op het veld en weg kans op de Korfbal League. We zijn ook op slag een stuk minder aantrekkelijk voor spelers. Het is een hard gelag. Het doet ontzettend pijn. Maar het is ook diep ademhalen, slikken en wéér door. We hebben ons ongenoegen laten blijken, maar daarmee houdt het ook op. Dit besluit juridisch aanvechten, dat zien we niet zitten.”