Afbeelding
Foto: Lorenzo Cafaro/Pixabay

Fietsende voetballers dienen als schietschijf in training

Sport 313 keer gelezen

VOETBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel - Bij volledig gebrek aan trainings- en wedstrijdmogelijkheden hebben voetbalclubs hun aandacht verlegd naar ‘challenges’; uitdagingen. De één creatiever dan de ander. Bij Nieuwerkerk hopen ze dat medespelers van de fiets afschieten een hit wordt, bij Moerkapelle willen ze de techniek testen van collega-club SPV’81.

Door Erik van Leeuwen

Bij Nieuwerkerk werd onlangs een nieuw ‘spel’ geïntroduceerd: Schiet een Nieuwerkerker van de fiets. “Het is precies zoals je denkt dat het is”, reageert Bart Meeske, verdediger van het eerste elftal en trainer van de JO13. “Eén speler stapt op de fiets en rijdt op het veld een rondje. De ander probeert ‘m vanaf de middencirkel te raken.” 

Het is uiteraard ‘ludiek’. Meeske: “We doen ook serieuze dingen hoor. We hebben filmpjes gemaakt met trainingsvormen die door de jeugd in de eigen achtertuin gedaan kan worden. Het 'Schiet een Nieuwerkerker van de Fiets' is bedacht door bestuurslid Marco van Zwol. Die heeft altijd van die vreemde ideeën. En ja, wij – Stefan van der Vlegel, Menno Homan en ik – waren er wel voor in.”

Meeske heeft ontdekt dat het spel als fietser behoorlijk spannend is. “Je weet dat je onder vuur ligt. Toen ik bij het strafschopgebied reed en Menno schoot, kneep ik ‘m wel een beetje. Je kunt een aardige schuiver maken.”

Lol hadden ze ook bij Moerkapelle, waar de selectie besloot een filmpje op te nemen. “Het was de bedoeling dat iedereen jonglerend met de bal door vrouw of vriendin gefilmd zou worden”, vertelt Sander Koole, in het voor-coronatijdperk speler van Moerkapelle 2. “Dat hebben er 24 gedaan. Die filmpjes hebben we gemonteerd tot één grote.”

De spelers spraken al hun creativiteit aan. “Timon van Dam is koppend van de brug in de sloot gesprongen, Michael Koolhaas kopte de bal vanuit een rijdende cabrio”, lacht Koole.

“Ook trainer Martijn Peters heeft met zijn oudste zoontje meegedaan.” Het filmpje ging met boodschap (‘hoe is het met jullie techniek?’) naar de voetballers van SPV’81 uit Polsbroek, dat poulegenoot was van Moerkapelle in de vierde klasse. “Binnen drie uur was er een reactie. Wij verwachten binnenkort iets terug.”