Dit is het aangepaste programma voor Dodenherdenking
Logo hartvanzuidplas.nl
De flyer van de voorstelling 'Ik ga op reis...'
De flyer van de voorstelling 'Ik ga op reis...' (Foto: Peter Lems)
75 jaar vrijheid

Dit is het aangepaste programma voor Dodenherdenking

  •   keer gelezen

Zuidplas - Vanwege de coronamaatregelen vindt bij de oorlogsmonumenten in de dorpen van Zuidplas op 4 mei geen herdenkingsceremonie plaats. De gemeente Zuidplas verzorgt in plaats daarvan een aangepaste herdenking. 

Inwoners kunnen op maandagavond 4 mei om 19.30 uur vanuit huis naar een aangepast programma voor Dodenherdenking in Zuidplas kijken. Dit wordt uitgezonden via deze link.

Hierin zijn de volgende dingen te zien:

  • Beelden kranslegging zonder publiek door de dorpswethouders Jan Verbeek, Jan Hordijk, Daan de Haas en Jan-Willem Schuurman en burgemeester Han Weber
  • Voordracht gedicht ‘Durf te durven’ (Lieve Metzlar) door kinderburgemeester van Zuidplas, Vienne Zwarteveld
  • Toespraak burgemeester Han Weber
  • Beelden herdenkingsmonumenten in de dorpen
  • Vlag halfstok
  • Taptoesignaal
  • Kerkklokken luiden en landelijke oproep taptoesignaal op locatie


Tussen 19.45 en 19.58 uur luiden de kerkklokken in Zuidplas. Ook het carillon naast het gemeentehuis in Nieuwerkerk aan den IJssel kleppert.

Daarnaast is aan trompettisten in Nederland gevraagd of zij om 19.58 uur het taptoesignaal kunnen geven. In Moordrecht klinkt het taptoesignaal vanaf de kerktoren, gevolgd door twee minuten stilte. Kijk voor meer informatie op Taptoesignaal op locatie.

Na 20.02 uur is de theatervoorstelling Ik ga op reis... over twee kinderen in de oorlog en de Holocaust digitaal te bekijken via de gemeentelijke website

Deze voorstelling zou in het kader van 75 jaar vrijheid in Theater Swanla zijn opgevoerd, maar is vanwege corona afgelast.

De vlag mag op 4 mei heel de dag halfstok (van zonsopgang tot -ondergang).


Speciale 75 Jaar Vrijheid-editie in Hart van Holland

In de week van 5 mei ontvangt iedere lezer van Hart van Holland in het kader van 75 jaar Vrijheid een speciale bewaareditie in de brievenbus. 

De gemeente heeft samen met de historische organisaties een ‘Bevrijdingskrant’ samengesteld met verhalen over de bevrijding, persoonlijke notities van burgemeester en wethouders, herinneringen en meer. 

In de komende weken worden meer verhalen en herinneringen uit de verschillende dorpen van 75 jaar geleden gepubliceerd.

Meer berichten