Bij de JO17 van Moerkapelle is de anderhalve meter afstand heilig.
Bij de JO17 van Moerkapelle is de anderhalve meter afstand heilig. Foto: Erik van Leeuwen

Even aanpassen in ‘Fort Knox’

Sport 327 keer gelezen

Zuidplas – De eerste sportverenigingen openden afgelopen week hun deuren voor de jeugd. Dat betekende scherpe regels en ook aangepaste trainingen om de anderhalve meter afstand tussen sporters en trainers te handhaven. “Over een paar weken weten we niet beter.”

Door Erik van Leeuwen

Sportwethouder Jan Verbeek maakte – op de racefiets – een rondje langs alle clubs. Hij is onder de indruk van het werk dat vrijwilligers in korte tijd hebben verzet. “Ik ben ongelofelijk trots op al die mensen. Het is heerlijk om de jeugd weer te zien sporten”, zei hij zaterdagmorgen bij korfbalvereniging IJsselvogels.

Mooier kan de herstart niet worden gesymboliseerd: bij voetbalvereniging Moerkapelle is jeugdvoorzitter Jilles Eindhoven donderdag bezig om alle ballen voor de jongens onder zeventien op te pompen. “Ze hebben bijna twee maanden niks liggen doen in de kast. Er zat bijna geen lucht meer in.” 

Even verderop nemen de twee andere trainers, Erik Jansen en Thijs van Nieuwkoop - op gepaste afstand - de training door. Bestuurslid Aafke Hoogma houdt het ongewenste publiek van het sportpark af. “Er mogen ook geen ouders op. Dat is voor sommigen moeilijk, maar we houden ons aan de regels.” 

Als twee spelers van onder 17, Ralph en Matthijs, zich naar het veld bewegen en te dicht op elkaar lopen, is Hoogma er als de kippen bij. Voordat ze haar reprimande afsteekt, slikt ze haar woorden in. “Ah, ik zie het al. Jullie zijn broers.”

Om even na zevenen hebben zich dertien spelers en drie trainers op het hoofdveld verzameld. “Ze moeten zich van tevoren bij mij aanmelden”, zegt Erik Jansen. “Dan kan ik mijn programma erop aanpassen.”

De pupillen kennen bij hun training geen beperkingen, zij moeten wel anderhalve meter afstand houden tot hun trainer. Voor de groep van Jansen, Van Nieuwkoop en Eindhoven is de anderhalve meter afstand wel ‘heilig’. “Ik heb er wel even over moeten nadenken”, vertelt Jansen. 

Met behulp van pionnen kan die anderhalve meter steeds worden aangegeven op het veld. Na een korte toespraak begint hij de warming-up die zonder incidenten en waarschuwingen keurig wordt afgewerkt. Alle spelers houden zich keurig aan de nieuwe regel. “Je ziet dat iedereen heel voorzichtig is en wat onwennig”, geeft Jansen tijdens de training aan. 

Na de warming-up volgen pass- en techniekoefeningen. Deze oefeningen vinden plaats met tweetallen. Geen enkele keer komt een speler te dicht bij een andere in de buurt.

Ook over de afwerkoefeningen is door Jansen nagedacht. Er zijn geen rijtjes waardoor opstoppingen ontstaan. Een speler die zich als tweede keeper aanmeldt krijgt nul op het rekest. Jansen: “Je hebt geen handschoenen.”

Fort Knox
Bij korfbalvereniging IJsselvogels staat zaterdag de eerste trainingsdag op het programma. “Welkom op Fort Knox”, zegt bestuurslid Anita Vink die bij de toegangspoort controle houdt op bevoegden en onbevoegden.

Een moeder moet haar dochter van vier aan de poort ‘afgeven’. “Normaal kan ik altijd mee”, zegt ze. “Veel plezier Maud”, roept ze haar kroost na. “Ze was helemaal in de gloria dat we weer mochten gaan trainen.”

“We hebben donderdag een proeftraining gedaan”, vertelt voorzitter André van Grieken. “Dat ging op zich goed, alleen hebben we wel besloten om de trainingen gescheiden te laten lopen. Het was té onrustig en onoverzichtelijk. Vandaar dat we nu eerst de ene groep het veld laten verlaten waarop de andere er op mag.”

Aan zo’n beetje alles is gedacht. Na de training van de F-pupillen gaan alle gebruikte ballen de ‘vuile ballen-bak’ in. “Dan worden ze één voor één gedesinfecteerd.”

IJsselvogels houdt zich aan alle voorschriften, al levert dat soms pijnlijke situaties op. “We hebben bij de A-jeugd vier spelers moeten vertellen dat ze niet welkom zijn. Ze zijn negentien. Hun ploeggenoten mogen wel trainen, zij niet.”

Hesjes
Trainers vallen op door felkleurige hesjes te dragen. Tijdens de trainingen maken zij regelmatig duidelijk dat de pupillen op afstand van de trainers moeten blijven. Van Grieken: “Dat is lastig als er een spelertje in tranen is.”

De grootste aanpassing is die voor de jeugd vanaf dertien jaar. Als de regels van afstand houden worden vertaald naar korfbal mag en kan veel niet, legt Van Grieken uit. “Een warming-up kan, schieten en passen ook. Maar alles wat maar enigszins met een duel of in partijvorm wordt gedaan dus niet. We werken met vaste tweetallen.” 

Van Grieken klaagt niet. “Als we dit twee weken doen, weten we niet beter. Voor de club is het belangrijk dat er weer iets gebeurt. Je merkt ook dat iedereen weer blij is om elkaar te zien.”