Afbeelding
Foto: Pixabay

'Nieuwe organisatie sociaal domein is risico'

Algemeen 286 keer gelezen

Zuidplas – De Coöperatie, waarin alle toegangspartijen van het sociaal team zijn verenigd, maakt zich zorgen over de kwaliteit van hulp en zorg als er één organisatie voor het sociaal domein komt in Zuidplas. Dat gaf woordvoerder Thea Roelofs woensdag 6 mei aan tijdens een digitale hoorzitting met vertegenwoordigers van de gemeenteraad.

Door Erik van Leeuwen

Het college wil één organisatie met daarin plaats voor Welzijn Zuidplas en de Coöperatie. Het grote voordeel is dat inwoners van Zuidplas één loket hebben om zich te melden met hun hulp- en zorgvragen, waardoor toewijzing sneller en overzichtelijker kan verlopen.

Roelofs, bestuurder van jeugdzorginstelling Enver, vindt de invoering van een Gemeentelijk Toewijzings Team (GTT) een goede zaak. Minder enthousiast is ze over het plan om één team (HOT – Hulp- en Ondersteuningsteam) te maken. 

In de nieuwe organisatie komen alle medewerkers in dienst van de verbonden partij. Nu worden medewerkers van Enver, Kwadraad en Mee nog ingehuurd. 

Zij vreest vooral voor de kwaliteit, die volgens haar met het voorgestelde model niet te borgen is. “Personeel moet straks alles kunnen. Zonder professioneel achterland vind ik het een groot risico”, zei ze. Roelofs wil een grotere rol voor de partijen in de nieuwe organisatie.

Wethouder Daan de Haas heeft daar begrip voor. Volgens hem komt nadere invulling van de organisatie pas later aan de orde. “Het gaat er nu om de denkwijze in een vorm om te zetten. We zullen het risico waarover wordt gesproken niet negeren." 

De Haas geeft aan dat er straks ook nog zal worden ingekocht. "Voor de meest specialistische zorg zullen we zeker de deur uit moeten. Daarnaast willen we veel tijd en energie steken in scholing en opleiding en hopelijk kunnen de toegangspartijen daar een rol in spelen.”

In de huidige situatie moet zorg en hulp via aanbesteding worden ingekocht. Door het opzetten van een stichting, dan wel besloten vennootschap, is dat niet meer nodig. Het college hoopt zoveel mogelijk expertise in huis te halen.

Bijna half miljoen
Het college is voorstander van een stichting en krijgt daarbij steun van Welzijn Zuidplas-voorzitter Ben de Deugd. “Je zou onze stichting kunnen omvormen en statuten laten aanpassen. Dat maakt het minder omvangrijk.”

Het college hoopt dat de gemeenteraad snel een besluit neemt over de rechtsvorm en ook instemt met een budget van ongeveer 480.000 euro dat de komende tijd nodig is om de nieuwe organisatie in de benen te krijgen. 

De Haas: “Bij een ‘go’ van de raad willen we zo snel mogelijk een kwartiermaker laten starten om verdere invulling te geven aan de plannen. Hij gaat zich echt bezig houden met de inhoud.” 


* Wilt u graag uw mening geven? Word dan lid van ons burgerpanel TipZuidplas.