In Zuidplas mogen vakantiehuisjes recreatief worden gebruikt, er permanent wonen is verboden.
In Zuidplas mogen vakantiehuisjes recreatief worden gebruikt, er permanent wonen is verboden.

Geen heksenjacht, ook geen valse hoop

Algemeen Bestemming recreatieparken 1.660 keer gelezen

Moordrecht – Recreatieparken De Poldertuin en ’t Vissertje mogen dan volgende maand tijdens het televisieprogramma 'Opstandelingen' 45 minuten in de schijnwerpers staan, het wil niet zeggen dat er een snelle oplossing voor de woonproblematiek voorhanden is. “Daar is het veel te ingewikkeld en gecompliceerd voor”, aldus de lokale politiek.

Door Erik van Leeuwen

Bij de recreatieparken draait het allemaal om de bestemming. In Zuidplas mogen de vakantiehuisjes recreatief worden gebruikt, er permanent wonen is verboden. Het leidde al tot de uithuiszetting van tientallen bewoners die niet konden aantonen dat zij elders woonachtig waren. 

Gevolg: persoonlijke drama’s, want de vakantiehuisjes – veelal gekocht als hoofdwoning – zijn fors in waarde gedaald. Wie moet vertrekken, doet dat vaak met een enorme schuld.

De gemeente wijst op de wet. Het verbod is er altijd al geweest. Toch lijkt er wat beweging in het vuistdikke dossier te komen. Dat heeft niets te maken met de snorrende camera’s van het programma 'Opstandelingen' op de parken, wél met de brief van afgelopen maand van minister Van Veldhoven. 

Zij stelde daarin ‘dat wegjagen van bewoners nooit de bedoeling kan zijn’ en dat er ruimte is voor maatwerk op lokaal niveau. Ze reageerde daarmee op een motie van Tweede Kamerleden Koerhuis en Van Eijs die vinden dat met het oog op de woningnood soepeler moet worden omgegaan met bewoning van recreatiehuisjes.

Alle zeven fracties in de gemeenteraad van Zuidplas vinden dan ook dat er iets moet gebeuren. Dat er weerzin is om het onderwerp op de agenda te zetten, zoals programmamaker Kees Spaan onlangs beweerde, bestrijden zij. 

“Achter de schermen is er van alles gaande”, zegt Frans Klovert (D66). Hij werd zelf door het televisieprogramma benaderd om een reactie te geven. “Ons standpunt is ongewijzigd, we willen dat er een oplossing komt. Maar ik hoef dat niet zo nodig op nationale televisie te verkondigen als we ondertussen bezig zijn naar een oplossing te zoeken.”

Het vinden van een oplossing is niet eenvoudig en dat wordt onderkend door alle partijen. “Alleen handhaven zoals het nu gaat, is het ook niet”, geeft Tinet de Jong (CDA) de gevoelens in haar fractie weer. “Er is denk ik niemand te vinden die gelooft dat de huidige situatie een lange houdbaarheid heeft.”

Rapport
De gemeente kwam vorig jaar met een rapport na een onderzoek naar de situatie van alle recreatieparken in Zuidplas. Daaruit kwam dat de recreatieve kansen van De Poldertuin en ’t Vissertje beperkt zijn. “We zullen het per park moeten oplossen”, zegt Martin Damen (PvdA/GroenLinks).

Hij diende maandag namens zijn fractie een motie in waarbij hij de situatie van de parken koppelt aan de woningnood. “Bewoners zijn nu verplicht om ergens anders te wonen. Ze hebben dus twee huizen.”

SP, NEZ, PvdA/GroenLinks en D66 vinden dat er veel ruimhartiger moet worden omgegaan met bewoners die de regels overtreden. “De heksenjacht moet klaar zijn”, zegt Serena Rodenburg (SP). Daarmee gaat zij in tegen de lijn van de SP in de Provinciale Staten, die uitgaat van een sterfhuisconstructie. Paul van Drenth (NEZ) wil dat de gemeente ‘fatsoenlijk’ omgaat met inwoners.

Partijen zeggen het niet hardop, maar zij vinden ook dat bewoners wisten waar ze aan begonnen toen ze een woning kochten. De Jonge: “Er is bewoners blijkbaar wijsgemaakt dat ze gewoon konden wonen.”

Geen illusies
VVD en ChristenUnie/SGP zijn pertinent tegen een dubbele bestemming. CU/SGP-voorman Cock van der Spek zegt bij handhaving voorstander te zijn van de menselijke maat, maar hij maakt ook duidelijk dat bewoners zich geen illusies kunnen maken. “We willen ze geen valse hoop geven.” De Jonge: “Je moet wel steeds de eerlijke boodschap blijven geven.”

Het is niet dat haar fractie en die van de ChristenUnie/SGP en VVD niet willen, maar bij de drie coalitiepartijen bestaat de angst dat legalisering leidt tot juridische problemen. “Er zitten veel haken en ogen aan”, aldus Ferry van Wijnen (VVD). Hij vreest dat er claims komen van bewoners die eerder moesten vertrekken.

PvdA/GroenLinks wil niet kijken naar het verleden, maar alleen naar de toekomst. Damen: “Alleen dan komen we eruit.”

De VVD en ChristenUnie/SGP zien veel meer in een andere oplossing: een nieuwe woonwijk. Van der Spek: “Waarom niet? Het ligt in de oksel van Westergouwe.” Van Wijnen: “Maar dat initiatief moet van buitenaf komen. De gemeente is geen projectontwikkelaar.”