Stickers op de grond moeten iedereen op de Rehobothschool in 
Nieuwerkerk herinneren aan de afstand die nodig is.
Stickers op de grond moeten iedereen op de Rehobothschool in Nieuwerkerk herinneren aan de afstand die nodig is. Foto: Eunice Hage

Weer les en plexiglas in de klas

Algemeen 348 keer gelezen

Zuidplas - Van tien tot twaalf kinderen in de noodopvang in de afgelopen weken, naar bijna zeventig leerlingen die weer tegelijk op een dag naar school gaan. De Moerkapelse schooldirecteur Wendy Hellemons staat te popelen om het fysieke onderwijs vanaf volgende week weer op te pakken, maar helemaal zorgeloos is ze, net als veel van haar collega's, niet.

"Wat de situatie onzeker maakt, is dat de berichten over het virus steeds wisselen. Nemen we een risico met het openen van de scholen of klopt het wat we aan het doen zijn?", zegt Hellemons.

"Hoe het precies zit, is niet altijd duidelijk, we blijven ons maar richten op het RIVM. Het houdt leerkrachten en ouders wel bezig. Ik verwacht dat heel veel kinderen er zullen zijn op de 11e, maar ik heb ook twee ouders gesproken die het erg spannend vinden en nog twijfelen of ze hun kinderen laten beginnen volgende week. We zitten in een uitzonderlijke situatie, dus wij zullen wat dat betreft coulant zijn."

Op de Moerkapelse Keijzerschool lopen de leerlingen, zonder hun ouders, vanaf maandag via drie ingangen het gebouw in. Met de naastgelegen Rehobothschool zijn de lestijden afgestemd: de ene begint een kwartiertje eerder dan de andere.

De ene helft van de leerlingen op de Keijzerschool is welkom op maandag en donderdag, de andere helft op dinsdag en vrijdag. De groepen zijn gehalveerd, geregeld is dat broertjes en zusjes in verschillende groepen op dezelfde dagen naar school gaan. De zeepdispensers en papieren handdoekjes van voor de sluiting van de scholen, komen weer prominent terug in de lokalen en ook de meubels krijgen vaker een schoonmaakbeurt.

Op de meeste scholen in Zuidplas zal het onderwijs vanaf 11 mei op die manier worden hervat. In sommige gevallen is een stapje verder gegaan. 

Op de Nieuwerkerkse Rehobothschool, Gideonschool en Elimschool bijvoorbeeld hebben leerkrachten en onderwijsassistenten de keuze gehad of zij een scherm van plexiglas om de instructietafel heen willen. "Daar hebben bij mij twee medewerkers ja op gezegd", zegt Rehoboth-directeur Eunice Hage. 

"Zolang je voor de klas staat is afstand houden geen probleem, maar als kinderen individueel of in groepjes verdere uitleg krijgen, is dat lastiger." 

Hage vindt dat de nieuwe situatie veel vraagt van haar team. "Na zes weken thuisonderwijs stond het programma als een huis. Dat moeten de leerkachten nu weer omzetten naar een situatie die misschien maar drie of vier weken duurt. Dat zij het elke keer maar weer doen, mag wat meer aandacht krijgen."

Groep 3 van de Moerkapelse Keijzerschool: tussen de gemiddeld twaalf leerlingen staat steeds een tafel. De leerkracht loopt niet door de klas.