Logo hartvanzuidplas.nl
Op de website TipZuidplas.nl worden de resultaten van de raadplegingen met iedereen gedeeld.
Op de website TipZuidplas.nl worden de resultaten van de raadplegingen met iedereen gedeeld. (Foto: Judith Rikken)
Word lid

Burgerpanel TipZuidplas

  •   keer gelezen

Zuidplas - Via het nieuwe burgerpanel TipZuidplas.nl kunnen inwoners van Zuidplas hun stem laten horen en invloed uitoefenen op de leefomgeving. Hart van Holland is een samenwerking aangegaan met bureau Toponderzoek, dat dit burgerpanel gaat opzetten.

Toponderzoek is een onafhankelijk bureau dat inwoners vraagt zich uit te spreken over belangrijke en actuele thema's die spelen in de eigen woonplaats.

"Door raadplegingen, oftewel grote groepen mensen aan tafel te brengen, organiseren wij denkkracht", zegt Valérie Kusters van Toponderzoek. "Dit gaat verder dan een opiniepeiling of enquête waarin op zoek wordt gegaan naar een mening. Wij praten graag mét burgers."

Wat wordt er van deelnemers van het burgerpanel verwacht? 

"Na inschrijving krijgen de respondenten periodiek een digitale vragenlijst toegestuurd. Dit zijn telkens ongeveer tien vragen over lokale en actuele thema's. Per keer bepaal je zelf of je wel of niet meedoet. Bovendien krijg je de mogelijkheid om anoniem te reageren. Je kunt dus op een vrijblijvende en eenvoudige manier je mening laten horen. Daarnaast is het mogelijk om zelf onderwerpen en ideeën in te brengen."

Hoe zorgt Toponderzoek ervoor dat het onderzoek representatief en objectief is en niet sturend? 

"Bij de inschrijving vullen burgers enkele achtergrondkenmerken in, zoals leeftijd, geslacht en burgerlijke staat. Die gegevens worden steekproefsgewijs vergeleken met de daadwerkelijke verdeling in de gemeente, op basis van de populatiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Zo kunnen wij kijken of het panel een representatieve afspiegeling is van de bevolking. Daarnaast is Toponderzoek aangesloten bij het Nederlandse Expertise Center voor Marketing Insights, Onderzoek en Analytics (MOA)."

Wat maakt het de moeite waard om deel te nemen aan TipZuidplas.nl? 

"Door mee te doen, kun je op een eenvoudige en snelle manier helpen de gemeenschap een stukje mooier te maken. Het panel staat midden in de gemeenschap en verbindt burgers, overheid en media."

Ook meedoen?  

 Schrijf je in op TipZuidplas.nl. 

Meer berichten