Logo hartvanzuidplas.nl
Foto: Erik van Leeuwen

Het zit weer goed bij de kapper

  •   675 keer gelezen

Zevenhuizen - Haar vijfwekelijkse bezoekje aan de kapper kon vorige maand niet doorgaan, dus was Adri Ista er als de kippen bij toen haar ter ore kwam dat de kappers wellicht weer open zouden gaan. Maandagochtend om negen uur was zij na de winkelsluiting van zeven weken weer de eerste klant bij Rombout in de Zevenhuizense Dorpsstraat. In Nieuwerkerk beten twee heren het spits af bij Gente.

"Ha, wat ben ik blij dat ik jullie weer zie", klonk het toen Ista binnenkwam in de salon van Monique van den Bor in Zevenhuizen. Het genoegen was wederzijds. "Heerlijk dat we weer kunnen beginnen", zei Van den Bor vanachter een scherm aan de balie waar ze direct na opening het ene na het andere telefoontje aannam van klanten die een afspraak wilden maken. De komende weken zit de agenda elke doordeweekse dag van negen tot negen zo goed als vol.

Dat geldt ook voor Gente in Nieuwerkerk. Daar meldden zich maandagochtend twee mannen met een grote bos haar. “Het is hard nodig, dat zie je denk ik wel", zei Tino Mahler. "Het is bijna tien weken geleden voor het laatst geknipt.” Mahler werd bij de ingang eerst onderworpen aan een temperatuurcheck. Met 35,9 graden mocht hij door voor de was- en knipbeurt.

In Zevenhuizen geen thermometer in de aanslag. Wel dragen de kappers een mondkapje en is maar de helft van de stoelen in gebruik om voldoende afstand van elkaar te kunnen houden. "Wij doen er verder alles aan om te voorkomen dat er een besmettingshaard ontstaat", zegt Van den Bor. "We gaan ervan uit dat klanten hun afspraak afzeggen als zij klachten hebben die op het coronavirus zouden kunnen wijzen." Klanten mógen een mondkapje op als ze zich daar prettiger bij voelen. "Maar voor ons is dat lastig werken", aldus de salonhouder. "Je bent ook bij de oren bezig, dan kan het zo zijn dat je per ongeluk het elastiekje doorknipt."

Het knippen laat ze deze week nog even aan haar medewerkers over; zelf is ze druk met de planning en het ontsmetten van onder andere deurklinken en wasbak na iedere klant. "Normaal gesproken gaan zoveel dingen automatisch. Nu moet je continu blijven nadenken bij alles wat je doet."

Adri Ista, die in de afgelopen weken zelf al een niet geheel geslaagde poging had ondernomen om wat plukjes te knippen, zat met een gerust hart in de kappersstoel. "Ik ben niet zo bang. Ik probeer me goed aan de regels te houden, maar ga niet panisch door het leven." (Judith Rikken)

Meer berichten