Logo hartvanzuidplas.nl
Voor het Vijfde Dorp wordt nog steeds uitgegaan van een dorps woonmilieu.
Voor het Vijfde Dorp wordt nog steeds uitgegaan van een dorps woonmilieu. (Foto: Erik van Leeuwen)
Vijfde Dorp

Verkeersonderzoek Vijfde Dorp neemt meer tijd in beslag

  •   keer gelezen

Zuidplas – De voortgang van de ontwikkeling van het middengebied in de Zuidplaspolder wordt niet alleen vertraagd door gevolgen van de coronamaatregelen. Het onderzoek naar de mobiliteit en het verkeer in het toekomstige Vijfde Dorp kost meer tijd dan verwacht.

Door Erik van Leeuwen

Vorige week werd bekend dat de besluitvorming over het Vijfde Dorp vertraging had opgelopen. Dat heeft enerzijds te maken met de corona-uitbraak, die het onmogelijk maakt om vergaderingen te beleggen en participatieavonden te houden.

Er zijn ook andere redenen. Het onderzoek naar een goede verkeersdoorstroming in het gebied, waar straks het Vijfde Dorp van Zuidplas moet herrijzen, neemt veel meer tijd in beslag dan voorzien. “De mobiliteit is cruciaal”, reageerde wethouder Jan Hordijk maandag. 

“Iedereen moet straks keurig het gebied uit en weer in kunnen. Het moet duidelijk zijn hoe we dat regelen, via de N219 of via de Moordrechtboog. Zonder de resultaten van het onderzoek is het niet mogelijk een besluit te nemen.” Voor de provincie Zuid-Holland is een goede mobiliteit een belangrijke voorwaarde om in de Zuidplaspolder te gaan bouwen.

Quickscan
Diezelfde provincie presenteerde een paar weken geleden bij monde van gedeputeerde Anne Koning een quickscan die aangaf dat meer woningen gebouwd kunnen worden in dezelfde ruimte. Die zogenoemde verdichting is volgens Hordijk niet van toepassing op het Vijfde Dorp. “We gaan uit van wonen in een dorps milieu.”

Hordijk hoopt dat de gemeenteraad in september of oktober een definitief besluit kan nemen. Volgens hem zijn de verhoudingen met alle partners goed. “Rotterdam en de provincie, die allebei voor veertig procent in de Grondbank zitten, hebben zo hun wensen en eisen, maar die hebben wij ook. We zoeken naar een compromis.”

Hordijk verwacht niet dat het coronavirus roet in het eten gooit. “Ik zeg niet dat het geen invloed zal hebben. Als mensen straks massaal hun baan verliezen, wat ik uiteraard niet hoop, zullen wij dit ook gaan merken. Feit blijft dat er woningschaarste is en blijft. Een economische crisis zal ons niet tegenhouden", aldus Hordijk, die verwacht dat de eerste paal niet eerder dan 2024 de grond in gaat.


* Wilt u graag uw mening geven? Word dan lid van ons burgerpanel TipZuidplas. 

Meer berichten