Samen sterk in tijden van corona
Logo hartvanzuidplas.nl
Wethouder Jan Willem Schuurman bij winkelcentrum Dorrestein in Nieuwerkerk aan den IJssel.
Wethouder Jan Willem Schuurman bij winkelcentrum Dorrestein in Nieuwerkerk aan den IJssel. (Foto: Erik van Leeuwen)

Samen sterk in tijden van corona

  •   keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Ook het bedrijfsleven in Zuidplas lijdt pijn door de beperkende maatregelen vanwege het coronavirus. Eén op de tien bedrijven vreest voor het voortbestaan. “Als gemeente proberen we ons steentje bij te dragen om de schade te beperken”, zegt wethouder economische zaken Jan Willem Schuurman.

Door Erik van Leeuwen

Als Schuurman vrijdag langs winkelcentrum Dorrestein loopt, ziet hij volop bedrijvigheid. “Mooi”, zegt hij. “De maatregelen van de landelijke overheid worden langzaam iets versoepeld. Op 1 juni mogen ook horeca en terrassen weer open. Het is een beginnetje.”

Hij benadrukt dat het nog steeds geen hosanna is voor het bedrijfsleven in Zuidplas. “Wat wij een hele stap vinden - het terras weer openen - is voor de horecaondernemers maar een klein stapje. Waar sommigen gewend zijn honderd of honderdvijftig mensen te bedienen, is er straks een limiet van dertig klanten. Het probleem blijft.”

De coronacrisis heeft Zuidplas hard geraakt. “Ze zeggen weleens dat Midden-Holland, waartoe wij met Zuidplas behoren, Nederland in het klein is. Wij geven een gemiddeld beeld van de situatie.” 

De hoeveelheid sierteeltbedrijven ligt in Zuidpals boven het gemiddelde. “We zijn de zesde glastuingemeente van het land", zegt Schuurman. "De impact van de coronacrisis is vooral voor de sierteelt dan ook enorm. Voedselproducerende bedrijven hebben er in mindere mate last van.”

Bedrijven en zzp’ers hebben massaal aangeklopt bij de gemeente voor hulp. Volgens Schuurman maakt één op de drie ondernemers gebruik van een van de regelingen van de landelijke overheid. 

“We krijgen daar van ondernemers veel vragen over. We hebben al een tijdje een apart deel op de website (www.zuidplas.nl/zzper-ondernemer-en-het-coronavirus) ingericht met informatie over de regelingen. We geven het advies om goed te kijken waar ondernemers en zelfstandigen recht op hebben; ga er niet zomaar van uit dat je voor een regeling niet in aanmerking komt.”

Zelf probeert de gemeente ook haar steentje bij te dragen. Schuurman: “We verlenen uitstel van het betalen van de Woz-belasting aan bedrijven die een eigen pand hebben. Facturen voor aan ons verleende diensten zijn we versneld gaan uitbetalen. Alles met het doel om de pijn te verlichten.”

Monitor
Daarnaast wordt nauwe samenwerking gezocht met het bedrijfsleven. “We hebben tweewekelijks overleg met tien ondernemersverenigingen. Daaruit kunnen we een goed beeld krijgen van de grootste knelpunten. Onze contactbedrijfsfunctionarissen hebben ook een economische monitor opgesteld, waarbij vijfhonderd bedrijven een enquête is gestuurd. Veel bedrijven hebben die ingevuld. Dat heeft ons veel informatie opgeleverd.”

Uit die monitor blijkt dat de nood hoog is. “Eén op de tien bedrijven geeft aan te vrezen voor het voortbestaan.”

De gevolgen van de coronacrisis ziet Schuurman als wethouder inkomen ook terug in de werkloosheidscijfers. Ook het aantal bijstandsgerechtigden is gestegen. “Van 368 op 1 januari naar 382 op 1 mei. We zaten historisch laag vóór corona. We waren op de goede weg met veel uitstroom. Dat is een halt toegeroepen. Een zorg is hoe zich dat op langere termijn gaat ontwikkelen.”

Schuurman geeft aan dat de gemeente zich flexibel opstelt bij initiatieven van het bedrijfsleven. “Ik vind het enorm positief hoe creatief bedrijven met de huidige situatie omgaan. Ik zie overal initiatieven waar ik het warm van krijg. Hoe winkelcentrum Reigerhof zich bijvoorbeeld aanpaste aan het nieuwe nu, dat is fantastisch. We zullen initiatieven van bedrijven ruimhartig beoordelen. Ik roep bedrijven dan ook om plannen te maken en aan ons voor te leggen. Niet álles kan – we moeten ook rekening houden met andere belangen – maar veel wel.”

Hij sluit af met de oproep aan inwoners om vooral het lokale bedrijfsleven te steunen. “Koop Lokaal, is altijd al het devies, maar ik wil benadrukken dat het juist nu ontzettend belangrijk is om je inkopen bij onze winkels en bedrijven te doen.”


* Wilt u graag uw mening geven? Word dan lid van ons burgerpanel TipWaddinxveen.

Meer berichten