HVN blij met restauratie begraafplaatshek Kerklaan
Logo hartvanzuidplas.nl
Op de hekpalen staan gevleugelde zandlopers.
Op de hekpalen staan gevleugelde zandlopers. (Foto: HVN/Brord van Westing)

HVN blij met restauratie begraafplaatshek Kerklaan

  •   keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Het monumentale ijzeren hek van de oude algemene begraafplaats aan de Kerklaan in Nieuwerkerk is gerestaureerd. De Historische Vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel (HVN) is hier blij mee.

Ruim negen jaar geleden vroeg de HVN voor het eerst bij de gemeente om onderhoud van het sinds 2015 monumentale gietijzeren hek. Aanpak werd ambtelijk mondeling toegezegd en de melding werd met nr. 15962 geregistreerd. 

De huidige wethouder Jan-Willem Schuurman meldde eind 2019 dat de opdracht tot restauratie was verleend. 

In haar eerstkomende Nieuwsflits laat HVN weten blij te zijn dat het op de proef gestelde geduld nu beloond is: ‘De gevleugelde zandlopers (op de hekpalen, red.) herinneren allen eraan dat de levenstijd voorbij vliegt. We kunnen het toch niet laten te zeggen dat dat ook gold voor de tijd van 2011 tot 2020, maar ére zij op dit punt aan dit college'.

Op de begraafplaats die dateert van 1874, bevinden zich oude grafstenen van steenbakkersfamilies uit Nieuwerkerk. Ook zijn er graven uit de Tweede Wereldoorlog, van onder anderen de Rotterdamse verzetsman Arie den Toom, die was geboren in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Meer berichten