Logo hartvanzuidplas.nl
Herdenkplaat op Heijplaat.
Herdenkplaat op Heijplaat. (Foto: André Muller)

Petitie voor straatnaam voor verzetsheld Arie den Toom

  •   keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Arie den Toom heeft in Nieuwerkerk een straatnaam verdiend, vindt een groep Nieuwerkerkers onder wie André Muller. Hij startte een petitie - inmiddels 118 keer ondertekend - om de verzetsheld de eer te geven, die hij in Rotterdam al kreeg.

Den Toom werd geboren in Nieuwerkerk, maar trok in 1933 naar het tuindorp Heijplaat in Rotterdam-Zuid. Als beheerder van zalencentrum Courzand regelde hij bijeenkomsten van het verzet en zaken voor onderduikers voor de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers op Heijplaat. 

Hij werd commandant van een militaire organisatie, regelde persoonsbewijzen en verspreidde verzetsbladen.
Nadat het op 13 maart 1945 mis ging, is Den Toom met negentien anderen op de Oostzeedijk op 3 april 1945 door de Duitsers vermoord.

Hij werd op de begraafplaats Crooswijk begraven, en na de oorlog met militaire eer herbegraven op de oude begraafplaats in Nieuwerkerk. Op Heijplaat werd de toegangsweg vanuit de haven naar hem vernoemd.

André Muller is van mening dat helden ook in Zuidplas een straatnaam verdienen. “Laat Arie de eerste zijn, maar er zijn er meer, zoals John McCormick en Jacobus van Rij, die vielen bij de overval op het jachthuis in Zevenhuizen.”

De petitie is hier te vinden.

Meer berichten