Dak mogelijk eraf bij Geertruidahoeve
Logo hartvanzuidplas.nl
De Geertruidahoeve in januari dit jaar.
De Geertruidahoeve in januari dit jaar. (Foto: Judith Rikken)

Dak mogelijk eraf bij Geertruidahoeve

  •   keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Voor de zomer kan duidelijk zijn of en hoe de vervallen Geertruidahoeve aan de Eerste Tochtweg in Nieuwerkerk wordt hersteld, zo heeft het college van Zuidplas de gemeenteraad laten weten.

Zeker is dat de fundering moet worden aangepakt. De constructie lichter maken, bijvoorbeeld door het dak van het pand te halen, kan daarbij een rol spelen.

Elke twee weken is er volgens het college nu overleg tussen de gemeente, de eigenaar, de aanjager erfgoed van de provincie en de potentiele ontwikkelaar. Inzet is om de boerderij als rijksmonument te behouden. Daarvoor is een haalbare langetermijnexploitatie nodig, waarvoor volgens het college door alle partijen out of the box moet worden gedacht.

Bijna vijf jaar geleden trok de landelijke erfgoedvereniging Heemschut bij de gemeente Zuidplas aan de bel, nadat de restauratie van het pand door de eigenaar stil was komen te liggen. Een oplossing werd niet gevonden en het monument raakte verder in verval. In december vorig jaar bleek dat een projectontwikkelaar die het plan had om in de boerderij 29 wooneenheden voor zorg aan dementerende ouderen te ontwikkelen, zich had teruggetrokken.

Meer berichten