Logo hartvanzuidplas.nl
Foto:

Techniek laat gemeenteraad in de steek

  •   keer gelezen

Zuidplas – Burgemeester Han Weber heeft woensdag de eerste online raadsvergadering in de historie van Zuidplas noodgedwongen moeten afblazen. Oorzaak: de livestream was en bleef zwart. “De techniek heeft ons in de steek gelaten.”

Door Erik van Leeuwen

Weber, als burgemeester voorzitter van de raad, zei ‘vreselijk te balen’ van de situatie. “Het is vervelend voor alle betrokkenen, voor de raadsleden, voor de inwoners die geraakt zijn door onderwerpen op de agenda en voor onze eigen mensen die er van alles aan hebben gedaan om het wél te laten werken.”

Weber zat net als de vier wethouders, griffier en 27 raadsleden klaar om live te gaan, toen de verbinding haperde. De livestream werkte niet. “We kregen ‘m niet aan de praat. We hebben nog met man en macht gewerkt om het te herstellen. Er liepen op het gemeentehuis twee ict’ers. Zij hebben verbinding gehad met de leverancier, maar dat bood helaas geen soelaas.”

De techniek was uitvoerig getest. “Twee weken geleden hebben we de hoorzitting over het sociaal domein live uitgezonden. Dat ging zonder problemen, al was het geluid niet optimaal. Woensdagochtend hebben we nog een generale repetitie gedaan. Alles functioneerde zoals het moest. Op het moment suprême liet de techniek ons echter in de steek."

Vergaderen zonder livestream was volgens Weber geen optie. “De wet schrijft voor dat een vergadering openbaar moet zijn en dus live te volgen moet zijn. Ook bij een fysieke raadsvergadering hadden we dus een probleem gehad. Er moet minimaal geluid zijn.”

Dus restte Weber niets anders dan na een uur te besluiten de vergadering niet te beginnen. “Ik heb een deadline gesteld. We hadden een volle agenda met onderwerpen. Je hebt tijd nodig om die ordentelijk en zorgvuldig te laten verlopen. Je kunt bovendien niet tot laat door, mensen worden ook moe. Dat beïnvloedt ook het besluitvormingsproces.”

De raadsvergadering werd door Weber verschoven naar komende dinsdag. Aanvang 19.00 uur. “Die ruimte was er gelukkig.”

Volgens hem wordt hard gewerkt aan een oplossing voor het probleem.

Meer berichten