De woningen van Huis van Hoop worden in september en oktober één voor één opgeleverd.
De woningen van Huis van Hoop worden in september en oktober één voor één opgeleverd. Foto: Erik van Leeuwen

'Huis van Hoop is een plek voor onze zonen en dochters'

Algemeen 539 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – De eengezinswoningen van Huis van Hoop in Esse Zoom naderen hun voltooiing, maar een deel van de nieuwe buren is nog ongerust over de veiligheid in de buurt. Ten onrechte, maakten wethouder Daan de Haas, Stef Rijkaart (Huis van Hoop) en René Mascini (directeur Woonpartners Midden-Holland) duidelijk tijdens een informatieavond op 13 mei.

Door Erik van Leeuwen

In verband met de beperkende coronamaatregelen werd de bewonersbijeenkomst digitaal gehouden. De kijkers kregen daarbij informatie over Huis van Hoop en konden daarna vragen stellen aan de betrokken partijen.

De komst van Huis van Hoop leidde eerder bij toekomstig omwonenden tot onrust. Zij maken zich vooral zorgen over de veiligheid in de buurt. Dat kwam meteen tot uiting bij de eerste vraag die betrekking had op de bewoners van Huis van Hoop. “Mensen zijn bang dat er straks drugsspuiten in de goot liggen en dat er gedeald gaat worden, maar die zorgen zijn totaal overbodig", regeerde teamleider Stef Rijkaart. "De angstbeelden zijn niet nodig.” Wethouder De Haas: “Er is een bepaald beeld ontstaan dat niet de werkelijkheid weergeeft. Het Huis van Hoop in Esse Zoom is geen verslavingskliniek waar mensen moeten afkicken.”

Rijkaart benadrukte dat het gaat om personen die dat traject al achter de rug hebben. “In Nieuwerkerk komen bewoners die het laatste stapje zetten op weg naar een volledige terugkeer in de samenleving. Vaak hebben ze al werk of een andere dagbesteding. Hun verslavingsverleden behoort voor hen tot het verleden. Waar nodig wordt er begeleiding geboden.”

Het gaat in totaal om dertien plekken voor beschut wonen in meerdere op zich staande eengezinswoningen. Het is de eerste keer dat deze woonvorm in Zuidplas wordt aangeboden. “Een plek voor onze zonen en dochters”, aldus De Haas.

De woningen liggen aan de rand van de wijk en maken onderdeel uit van in totaal zestig nieuwe huurwoningen van woningcorporatie Midden-Holland. “Er moet in onze maatschappij ook plaats zijn voor mensen met een rugzakje”, zei corporatiedirecteur René Mascini. “Vergeet niet dat bijna tien procent van onze inwoners een kwetsbaarheid heeft. Dit is één zo’n groep.”

Tijdens de eerste informatiebijeenkomst, vorig jaar in het pre-coronatijdperk, liepen de emoties hoog op. Omwonenden uitten niet alleen hun inhoudelijke zorgen, maar hadden ook klachten over de communicatie. “Dat was inderdaad een rommelig verlopen vergadering”, stak De Haas de hand in eigen boezem. “We hebben daarna omwonenden veelvuldig meegenomen in de ontwikkelingen.”

Eén van de vragen die René Mascini kreeg was ‘of de woningcorporatie het waardeverlies van koopwoningen in de buurt zou gaan compenseren’. Volgens hem is dat niet nodig. “Het is een prachtige wijk met positieve mogelijkheden van waardeontwikkeling.”
Volgens hem is het Huis van Hoop prima in te passen in de ontwikkeling van de wijk zoals die nu is. Stef Rijkaart benadrukte dat de bewoners van de huizen erbij gebaat zijn om te wonen in een omgeving waar ze te maken krijgen met andere inwoners. “Die omgang moet ze ook helpen om van het stigma ‘ik ben anders’ af te komen.”

Hij was daarom blij dat er ook vragen werden gesteld over hoe bewoners geholpen kunnen worden. “Behandel ze alsof het je 'normale' buren zijn. Kóm op de koffie en nodig ze uít voor de koffie.”