Logo hartvanzuidplas.nl
De balk kan ook buiten gebruikt worden. (foto: Pixabay/David Mark)
De balk kan ook buiten gebruikt worden. (foto: Pixabay/David Mark)

NGV doet salto’s en spagaten nu buiten

  •   121 keer gelezen

TURNEN
Nieuwerkerk aan den IJssel – Voor de Nieuwerkerkse Gymnastiek Vereniging (NGV) kwam er afgelopen week een einde aan een periode zonder gezamenlijke clubtrainingen. De drie gymzalen zijn nog verboden terrein, het alternatief ligt in de buitenlucht.

Door Erik van Leeuwen

De salto’s en spagaten vinden nu plaats op het sportveld naast sportcentrum Parkzoom. “Iedereen is allang blij dat we weer wat kunnen doen”, zegt Pascal Mooijman, woordvoerder van de club. “Dat groeps- en verenigingsgevoel werd node gemist.”

Dat kan trainer Debbie van den Bos beamen. Niet dat er in de lockdown-periode niks werd gedaan of georganiseerd; er waren onlinetrainingen en turnchallenges. “De drang om weer samen te trainen werd desondanks erg groot.”

“We hadden nog de stiekeme hoop dat we in navolging van de veldsportclubs ook de binnentrainingen konden opstarten”, vult Mooijman aan. “Dat bleek echter ijdele hoop. Toen zijn we gaan kijken wat we gezien de omstandigheden wel konden doen.”

Het sportveld naast de Parkzoomhal fungeert daarom sinds vorige week als tijdelijke thuisbasis van de club. Saillant: NGV zou maar wat graag tekenen voor één thuisbasis. Maar dan wel één die ook weersbestendig is, met dak dus. “Normaal trainen we op drie locaties”, zegt Mooijman. Van den Bos: “De gymzalen aan de Van Beethovenlaan, Kroonkruid en bij het Comenius College.”

Het betekent een regelmatig gesleep van toestellen van de ene naar de andere locatie. “Onze tumblingbaan past precies in een stationwagen”, weet Mooijman. Nu de NGV-groepen hun plekje buiten hebben gevonden, zijn de belangrijkste toestellen naar de Parkzoomhal, die als opslagplaats fungeert, getransporteerd.

Niet alle toestellen kunnen buiten worden gebruikt. “De brug en de rekstokken moeten verankerd worden in de vloer in de zaal, dat lukt buiten vanzelfsprekend niet”, zegt Van den Bos. NGV kijkt echter veel meer naar wat wél kan. De balk kan gebruikt worden, de Pegasus, die dient als lanceerstation voor de sprong, ook. Uiteraard zijn ook alle grondoefeningen, voor lenigheid en kracht, mogelijk. Veel plezier beleven de turners, volgens Mooijman, aan de tumblingbaan. “Een lange opblaasbare mat waarop salto’s en radslagen gemaakt kunnen worden.”

Nadeel: bij regen wordt de baan een ijsbaan. “Spiegelglad, dus niet meer te gebruiken vanwege de veiligheid”, aldus Van den Bos, die daarom wel blij is met de weervoorspellingen van de komende week. “Zo lang het mooi weer blijft gaat het prima zo.”

Deze week traint NGV twaalf uur. Mooijman: “We hebben trainingen en lessen ingeroosterd van maandag tot en met zaterdag.” Dat is net aan een derde aan uren dat NGV normaal op weekbasis gebruikt. Van den Bos: “Daarom vraagt het buiten trainen ook op dat gebied creativiteit. We hebben groepen samengevoegd. Het maximum is dertig kinderen.”

Niet alle groepen bij NGV trainen. “De oudere groepen met zestig- en zeventigplussers zijn kwetsbaar, dus die zijn nog niet opgestart. Dat geldt voor ook de gymlessen van ouder/kind.”

Meer berichten