Logo hartvanzuidplas.nl
Bij het Bleiswijks Verlaat staat de eerste Rottekijker, die uitzicht biedt op de Zevenhuizense Molenviergang.
Bij het Bleiswijks Verlaat staat de eerste Rottekijker, die uitzicht biedt op de Zevenhuizense Molenviergang. (Foto: )

Kunstwerken met Rottezicht

  •   124 keer gelezen

Zuidplas – De komende weken verschijnen vijf zogenoemde Rottekijkers op locaties langs de rivier de Rotte. De houten objecten zijn kunstwerken, uitkijkpunten en ontmoetings- en picknickplekken in één. Drie van de vijf komen op grondgebied van en zijn mede mogelijk gemaakt door gemeente Zuidplas.

Het project is onderdeel van het programma ‘750 jaar dam in de Rotte’, waarmee het ontstaan van Rotterdam wordt gevierd. De eerste Rottekijker, bij het Bleiswijkse Verlaat, is begin deze maand geplaatst. De andere vier, in Oud Verlaat, langs de Willem-Alexander Baan, ten noorden van Moerkapelle bij de bron van de Rotte en in het Land van Chabot, worden vanaf juni opgebouwd. Ze blijven vijf jaar staan. Marieke de Ruyter van 750 jaar dam in de Rotte: “Elke Rottekijker is uniek en speciaal ontworpen voor de plek waar ze staan." Die bij het Bleiswijks Verlaat is geïnspireerd op de naastgelegen monumentale sluis. Vanuit de kijker zijn in de verte de molens van de Zevenhuizense Molenviergang zichtbaar.

Rondleiding in Oudnederlands
Wie wil weten hoe het er langs de oevers van de Rotte duizend jaar geleden uitzag, en vooral de gesproken taal uit die tijd wil horen, kan op YouTube (zoeken op Rotta) terecht voor een 'rondleiding' in het Oudnederlands door het elfde-eeuwse dorp Rotta, de voorganger van Rotterdam. In de 3D-animatie zijn erven en boerderijen te zien, gebaseerd op opgravingsgegevens uit de bouwput van de Rotterdamse Markthal.

Meer berichten