Logo hartvanzuidplas.nl
(foto: Silvia Markus, tekst: Judith Rikken)
(foto: Silvia Markus, tekst: Judith Rikken)

Vlag-met-tas uit voor bijzondere eindexamenlichting

  •   106 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Hij had deze week op een warm strand in het Portugese Albufeira zullen liggen, net als vele andere jongeren die met een examenreis het einde van hun middelbareschooltijd wilden vieren. Het geld voor het gecancelde vliegticket heeft hij inmiddels terug, het behalen van zijn vwo-diploma wordt op een heel andere manier gevierd. "Ik ga deze week eindelijk naar de kapper. En daarna op anderhalve meter afstand wat drinken met vrienden."

Als het aan minister Slob en het LAKS ligt, wordt donderdag 4 juni de dag waarop geslaagde scholieren dat in heel Nederland vieren, in elk geval met het uithangen van de vlag. "De meeste eindexamenkandidaten hebben keihard gewerkt de afgelopen jaren. Ik gun ze in deze ongekende crisis met dit landelijke moment toch een mooie afsluiting van hun middelbare schoolloopbaan” zei Slob begin april. “Hoe we het einde van de examens precies gaan vieren, hangt natuurlijk af van de omstandigheden op 4 juni."

De vlag ging de afgelopen weken al bij veel huizen in Zuidplas uit. Bij Nieuwerkerker Justin Roos (17) nog niet, al weet hij wel dat hij geslaagd is. "Op 4 juni word ik pas gebeld voor de officiële uitslag. Maar de cijfers van mijn schoolexamens zijn binnen en mijn doel om voor elk vak een 7 te blijven staan, heb ik gehaald. Dat het centraal examen niet doorging, vond ik wel prettig. Dat zou gaan over álle stof van afgelopen jaren en de helft van het eindcijfer bepalen." Mijn grootste zorg nu is dat ik voor 1 juni ingeschreven moet staan bij een vervolgopleiding." De gitarist twijfelt nog of hij een tussenjaar zal nemen en volgend jaar (opnieuw) auditie zal doen voor het conservatorium.

Roos is niet bang dat zijn diploma straks niet voor vol wordt aangezien. "Het was dit jaar weliswaar heel lastig om te zakken als je het hele jaar gewoon je best had gedaan. Maar wie dat heeft gedaan, heeft het verdiend om te slagen op basis van het gemiddelde van alle schoolexamens die we dit jaar hebben gehad."

De afgelopen maanden, met alle beperkingen, heeft hij niet als een groot drama ervaren. "Ik heb mijn vrienden een paar keer gezien bij de schoolexamens. Verder hebben we heel regelmatig online gebeld met z'n allen en via internet leuke kaartspelletjes gedaan. We hebben genoeg gezellige avonden gehad, die eigenlijk best wel leken op de standaard vrijdagavonden met de jongens."

Hoe het verder moet met de anderhalvemetersamenleving laat hij graag aan de deskundigen over. Door de oproep van Rutte aan jongeren om actief mee te denken, voelt hij zich niet heel erg aangesproken. "Natuurlijk heb ik wel ideeën, zoals de horeca openstellen voor jongere leeftijdscategoriën, maar aan elke 'oplossing' zitten ook weer zoveel keerzijdes."

Geslaagd?
Gefeliciteerd!

Zuidplas - Of de omstandigheden er op 4 juni nu wel of niet naar zijn om een examenfeestje te vieren, Hart van Holland maakt ruimte voor felicitaties aan geslaagden. Berichtjes (maximaal 30 woorden) kunnen tot vrijdag 6 juni 10.00 uur worden gestuurd aan redactie@hvh-zuidplas.nl.

Meer berichten