Logo hartvanzuidplas.nl
Gert-Jan de Vos en Rob Hielema bezig met de inrichting en aankleding van hun terras. (foto en tekst: Judith Rikken/Erik van Leeuwen)
Gert-Jan de Vos en Rob Hielema bezig met de inrichting en aankleding van hun terras. (foto en tekst: Judith Rikken/Erik van Leeuwen)

'We worden een soort boa's'

  •   382 keer gelezen

Moerkapelle - Een week voordat hun kroeg en terras voor zover dat mogelijk is weer vollopen, zetten cafébazen Rob Hielema en Gert-Jan de Vos van 't Wapen van Moerkapelle afgelopen maandag de bloemetjes buiten. "Het mag weer leuk worden."

Spannend is het wel, vindt Hielema. "We worden een soort boa's hè. Schoolmeesters die mensen moeten sommeren om op hun plekje te blijven zitten. Gezellig een stoel erbij trekken, is er niet bij."

In horecabedrijven zijn vanaf maandag maximaal dertig gasten binnen welkom, op de terrassen is het aantal plaatsen door de anderhalvemeterregel flink ingekrompen. Drie zaken in Zuidplas hebben bij de gemeente om meer ruimte voor hun terras gevraagd.

Brasserij De Berg bij winkelcentrum Reigerhof in Nieuwerkerk is één van de drie horecabedrijven die in Zuidplas een aanvraag bij de gemeente hebben gedaan om het terras tijdelijk te vergroten.

“Het gaat om ongeveer vier meter erbij in de breedte richting de ingang van het winkelcentrum en twee meter aan de voorkant”, zegt een woordvoerder van het restaurant. “We hopen snel uitsluitsel te krijgen van de gemeente. Wij zijn er klaar voor.”
De nieuwe ruimte moet plaats bieden aan acht, negen tafels, al naar gelang de indeling en het aantal reserveringen. Voor het terrasbezoek bestaat geen limiet qua aantal gasten.

Wel moet een horecabedrijf voldoen aan veel andere regels. “Die willen de laatste dagen nog wel eens veranderen”, zegt Jan van Essen van 'Van S', de tapasbar aan de Nieuwerkerkse Dorpsstraat. Daarom wacht hij nog even met de inrichting van zijn zaak. Hij heeft al wel uitgerekend dat het oppervlak van zijn restaurant net voldoende is om dertig eters te ontvangen en de vereiste corona-afstand te bewaren. “Het wordt passen en meten. Om te voorkomen dat we dat een paar keer moeten doen, wachten we op de definitieve richtlijnen. Afgelopen weekend werd duidelijk dat wel twee 'vreemden' aan een tafel kunnen zitten, maar drie weer niet.”

Ook Rob Hielema van 't Wapen van Moerkapelle zit nog met de onduidelijkheid omtrent de regels in zijn maag. "We hebben schermen besteld, maar het is niet zeker of die nou worden aan- of afgeraden. Wij gaan ze sowieso gebruiken om de looproute binnen wat duidelijker aan te geven en gasten een beetje privacy te bieden."

Bij de wc heeft hij een systeem laten installeren dat met een lichtje in het eetcafé aangeeft wanneer die bezet is. Bij binnenkomst worden gasten ontvangen met een vragenformulier, handgel en een temperatuurcheck.

Hielema hoopt maar dat alle maatregelen niet ten koste gaan van de gezelligheid. "Gelukkig horen we van klanten dat ze ons heel erg hebben gemist."

Meer berichten