Francis van Broekhuizen begint genoeg te krijgen van het zingen thuis voor de camera.
Francis van Broekhuizen begint genoeg te krijgen van het zingen thuis voor de camera. Foto: Myriam Dijck

Operadiva vraagt om hoger volume bij de Zevenster

Algemeen 1.058 keer gelezen

Zevenhuizen – Het begon met een simpel berichtje via sociale media van verzorgster Nel Noorland. Sinds de coronacrisis is zij verantwoordelijk voor de boekingen van de inmiddels wekelijkse muzikale optredens bij woonzorgcentrum de Zevenster in Zevenhuizen. Of operadiva Francis van Broekhuizen even wilde langskomen om te zingen, was het verzoek. Dat deed de Nootdorpse graag.

“Veel mensen reageren niet op dat soort berichtjes, maar ik wel. Ik vind het hartstikke leuk om weer voor mensen te kunnen zingen. Men is anders zo eenzaam hier”, zei Van Broekhuizen in de tuin van de Zevenster op woensdag 27 mei. “Zet de muziek maar wat harder”, riep ze naar de geluidsman voorafgaand aan haar optreden. “Klassieke muziek wordt altijd op een lager niveau afgespeeld. We mogen er best wat van horen.”

Van Broekhuizen is al twintig jaar operazangeres en was onder andere te zien in televisieprogramma Maestro. Sinds de coronacrisis zit ze noodgedwongen thuis. “Ik zing nu elke dag voor de camera en dan zet ik dat op YouTube. Maar na zo’n lange tijd begint het echt vervelend te worden.”

Naast Ave Maria zong Van Broekhuizen voor de bewoners van de Zevenster nummers als Het Dorp van Wim Sonneveld en You Never Walk Alone.
“En als iemand het verschil niet weet tussen opera en operette: in de opera gaat iedereen altijd dood, en bij de operette walst iedereen aan het eind vrolijk weg. Dus nu even wat vrolijks uit een operette.” En Van Broekhuizen zette vervolgens Belle nuit, ô nuit d'amour in. Ook zong ze speciaal voor de jarige Adrie Meijer die woensdag 100 werd, en tussen de nummers door vertelde ze persoonlijke anekdotes.

Van Broekhuizen vindt dat de cultuursector te weinig hulp krijgt van de overheid. “Het is heel raar dat de kunst- en cultuursector zo wordt behandeld, alsof ze het niet erg vinden als wij omvallen.” Zaterdag 30 mei doet ze daarom mee aan de virtuele protestactie Cultuur in Actie. “Als ik niet kan zingen, dan ga ik denk ik dood. Het is voor mij als een eerste levensbehoefte, naast voedsel en familie. Muziek geeft kleur aan je leven.” (Myriam Dijck)