Logo hartvanzuidplas.nl
Burgemeester Han Weber was voorzitter en regisseur van de avond. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Burgemeester Han Weber was voorzitter en regisseur van de avond. (foto en tekst: Erik van Leeuwen) (Foto: )

Digitale raadsvergadering in Zuidplas: ‘Hallo hallo, Wiegman speaking’

  •   94 keer gelezen

Zuidplas – Meer dan vier maanden sinds de laatste vergadering kwam de gemeenteraad dinsdag 26 mei voor het eerst weer bijeen. Online, dat wel. Na twintig minuten wennen ging de lokale politiek echt los. “Ik geef het een zeven.”

Met de mislukte poging van vorige week woensdag nog in het achterhoofd, opende burgemeester Han Weber om klokslag zeven uur de vergadering. Zijn gemoedstoestand de volgende morgen, na drie uur coronastijl vergaderen, was een stuk opgewekter dan precies een week daarvoor. Chagrijn had plaatsgemaakt voor opluchting. “Ik ben blij dat de vergadering goed is verlopen. De techniek deed het, dat was het belangrijkste. Het probleem vorige week was een verdeelsleutel. Het zat dus in de hardware.”
Het wil niet zeggen dat Weber weer rustig achterover gaat leunen. “Nee, we gaan door, want er waren het afgelopen jaar te veel onvolkomenheden in het systeem. Dat wil ik boven water hebben. De leverancier is een bedrijf van naam en faam en levert ook diensten aan veel andere gemeenten. Er mag geen barstje in zitten.”

Weber waande zich dinsdag bij de eerste onlineraad in de historie van Zuidplas een filmregisseur. Vanuit de raadzaal in het gemeentehuis had hij zicht op alle raadsleden. “Ik had een scherm van allemaal kleine beeldjes voor mij. Dat was wel even schakelen. Ik moest wennen, maar dat gold ook voor de raadsleden. Die hadden vaak drie apparaten voor hun neus.”

“Klopt”, reageerde Paul van Drenth, raadslid namens Nieuw Elan Zuidplas, vanuit zijn kamer. “Op mijn laptop volg ik de vergadering, op mijn iPad heb ik het raadsinformatiesysteem en stemmodule staan en op mijn smartphone hou ik de agenda van de vanavond bij.”

De eerste twintig minuten was de onwennigheid bij de hele raad zichtbaar. Het leverde een hilarisch schouwspel op. Van ‘Oh, ik zie dat mevrouw Uit de Bulten de vergadering heeft verlaten’ tot ‘Voorzitter, ik ben uit het systeem gegooid.’ Menig raadslid twijfelde of hij of zij hoorbaar was, onder wie VVD’er Jos Wiegman. “Hallo, hallo. Wiegman speaking.”

Het stemmen verliep aanvankelijk ook wat moeizaam. Weber: “U moet wel op het knopje verzenden drukken." Bij dat stemmen werd overigens ook gebruikgemaakt van groene (voor) en rode (tegen) kaarten. VVD-raadslid Anniek van Gerwen had aan veel gedacht, maar de kaarten waren even zoek. “Mag ik het mondeling doen, voorzitter”, vroeg ze. “Ik ben hartstikke voor.” Een uurtje later kreeg ze ruzie met de stemknop op haar raads-iPad. “Ik ben bang dat ik op het verkeerde knopje heb gedrukt. Ik wilde voor stemmen en niet tegen.”

“Laat maar zo hoor”, reageerde Jan Baas (SP) gevat. De voorman van de Socialistische Partij had zichzelf met koptelefoon en microfoon geparkeerd in zijn huiskamer in Nieuwerkerk. Hij leek daarmee op een gezagvoerder van een passagiersvliegtuig op grote hoogte boven de oceaan. Dat beeld werd bij de andere raadsleden versterkt door het geluid. Zo op driekwart van de avond besloot een collega-raadslid een appje te sturen. Baas deed meteen zijn koptelefoon af in de hoop beter zonder ruis beter verstaanbaar te zijn. De wraak van de VVD liet niet lang op zich wachten. “Nou hoor ik je helemaal niet meer”, zei Ferry van Wijnen, op het moment dat Baas luid en duidelijk hoorbaar was.

Er werd vooral stevig doorgewerkt en uiteindelijk kon burgemeester Weber om tien over tien met een tevreden gevoel de vergadering sluiten. “Met de complimenten voor de gehele raad. Online vergaderen vergt veel andere spelregels en veel discipline.” Openlijk de liefde verklaren aan het online vergaderen, gaat Weber veel te ver. “Het is half-half. Het is beter dan helemaal niets, maar het debat lijdt er wel onder.” Hij hoopt dat bij de volgende raadsvergadering, op 10 juni, de raad weer plaats kan nemen in de (aan corona aangepaste) raadzaal.

Meer berichten