Logo hartvanzuidplas.nl
In de buurt van Zevenhuizen komt een nieuw verdeelstation. (foto Zaltbommel: Liander, tekst: Myriam Dijck)
In de buurt van Zevenhuizen komt een nieuw verdeelstation. (foto Zaltbommel: Liander, tekst: Myriam Dijck) (Foto: )

Langer wachten op stroom door nieuw knelpunt elektriciteitsnet

  •   119 keer gelezen

Zevenhuizen – In Zevenhuizen is een nieuw knelpunt ontstaan op het elektriciteitsnet. Het gaat om een kabel richting Rotterdam waarvan de maximale capaciteit is bereikt. Grote stroomafnemers die op deze kabel zijn aangesloten, kunnen nu geen extra capaciteit krijgen. 

Peter Hofland van netbeheerder Liander: “Particulieren hebben hier geen last van, maar bedrijven moeten bij uitbreiding of het starten van een onderneming langer wachten.”
De netbeheerders gaan in de Zuidplaspolder de capaciteit van het bestaande net uitbreiden, maar dit is naar verwachting niet op tijd klaar om aan alle huidige transportverzoeken te voldoen.

Hofland: “Nederland heeft een van de betrouwbaarste elektriciteitsnetten van de wereld. Dit net is niet ontworpen op huidige ontwikkelingen, zoals de snelle opkomst van wind- en zonneparken en snelle forse groei van de vraag naar stroom in de glastuinbouw. Hierdoor zijn er honderden knelpunten in Nederland, elk met zijn eigen oorzaken en kenmerken. De Zuidplaspolder is een landelijk gebied waar dunne kabels liggen.”

Alleen tijdens piekmomenten, wanneer er veel elektriciteit tegelijkertijd wordt gebruikt, kunnen problemen ontstaan. Om te voorkomen dat de stroom dan uitvalt, is sinds vorig jaar in de Zuidplaspolder een ‘flexibiliteitsmarkt’ gestart. Dit houdt in dat wanneer er een piekmoment aan dreigt te komen, bedrijven met een hoge elektriciteitsvraag (zoals glastuinders) geen stroom meer gebruiken van het algemene net, maar overgaan op hun eigen voorziening. “Veel glastuinders hebben een eigen WKK-installatie, een soort generator die op gas draait. Wij vragen ze die, tegen een vergoeding, aan te zetten zodat er ruimte ontstaat op het net om de piek op te vangen”, zegt Hofland. Tot nu toe is de flexibiliteitsmarkt één keer ingezet, eind juli 2019. Twee weken lang werd toen op werkdagen capaciteit bij tuinders ingekocht.

De capaciteitsbeperking duurt totdat in de Zuidplaspolder dikkere kabels zijn aangelegd. De regionale capaciteit is echter ook al bereikt: sinds 2018 zit het verdeelstation in Zevenhuizen vol. Liander gaat, samen met Tennet en Stedin, een nieuw station bouwen, dat in 2025 klaar moet zijn.

Meer berichten