Logo hartvanzuidplas.nl
Liesbeth de Frel en Ico Spriensma.
Liesbeth de Frel en Ico Spriensma. (Foto: Judith Rikken)

Zevenhuizenaren boeren biologisch voor de buurt

  •   379 keer gelezen

Zevenhuizen - Lokaal voedsel aanbieden en kopen is hip en happening. Sinds Nederland geconfronteerd werd met het coronavirus is het aantal initiatieven in razend tempo uit de grond geschoten. Aan de dorpsrand van Zevenhuizen bouwen Ico Spriensma en Liesbeth de Frel aan hun 'Buurderij'; een boerderij én ontmoetingsplek waar iedereen producten van lokale boeren na online reservering kan afhalen. "Boeren ontmoeten de buren en de buren ontmoeten elkaar."

Zevenhuizenaren Spriensma en De Frel besloten vorig jaar al werk te gaan maken van biologisch geteelde producten. Op een lap grond van anderhalve hectare achter de Eendrachtsweg verbouwen ze nu vollegrondsgroenten. "Zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest, gewoon puur natuur", zegt De Frel."We gebruiken minder middelen dan een biologische boer, maar zijn niet gecertificeerd. Een bewuste keuze, omdat dat duur is en eigenlijk alleen te doen als je eigen land hebt dat je tientallen jaren zult gebruiken. Wij huren onze grond."

"Passie, idealisme, een dure hobby, het is van alles wat", lacht Spriensma. De Frel: "We hopen er een beweging mee in gang te zetten naar meer bewustzijn van het belang van biodiversiteit en natuurlijk evenwicht." Het duo volgde een cursus biologische landbouw en liet zijn teeltplan beoordelen door de universiteit van Wageningen. "We hebben gekozen voor strokenteelt, waarbij op elke strook een ander gewas staat." Meer dan dertig soorten groenten hebben de twee met hulp van een handvol vrijwilligers gezaaid en geplant.

Fazant
De uienplantjes steken nét boven de aarde uit, als De Frel en Spriensma half mei op een warme, winderige dag hun land laten zien. De aardappelplanten doen het goed, net als de witte en rode kool en inmiddels ook de broccoli. "De eerste broccoli is opgegeten door een fazant. Daarom hebben we nu maar wapperdingetjes opgehangen en palen om de akker gezet, waarop misschien wel een roofvogel wil gaan zitten. Netten over de gewassen willen we niet. Het is nu vooral uitproberen om erachter te komen wat werkt."

Boer & Buurt, zo doopten de twee hun gezamenlijke initiatief, nadat ze elkaar vorig jaar hadden ontmoet in de Zevenhuizense Hennipgaarde. De Frel gaf er voor de Stichting Natuurpolders een rondleiding, Spriensma had zich er, gelokt door de wuivende tarwe daar, voor aangemeld. "Ik ben de zoon van een akkerbouwer uit Noord-Groningen. Met die achtergrond heb ik nooit iets gedaan - ik werkte tot voor kort als organisatieadviseur bij technische bedrijven - maar op de een of andere manier is de belangstelling alsnog aangewakkerd."

Boeren & Buren
Op zoek naar een online platform om hun producten straks op te verkopen, kwamen de twee terecht bij Boeren & Buren, een netwerk van 'buren' die rechtstreeks kopen bij lokale boeren. "We vonden dat het meest sympathieke platform, waarbij je geen abonnement hoeft af te sluiten op een groentepakket ofzo. Je hoort toch vaak dat mensen op een gegeven moment niet meer weten hoe ze het op moeten krijgen."

Ruim tweehonderd belangstellenden hebben zich tot grote verbazing van de twee al aangemeld als 'buur'. "Negentig procent kennen we niet. Dat is juist wel leuk." Mensen beslissen zelf wat zij willen afnemen en wanneer. "Op het moment dat er online tien bloemkolen besteld zijn, dan gaan we het veld op en snijden die af. Op de website geven we aan hoeveel er per dag beschikbaar is." Op de 'Buurderij' aan de Eendrachtsweg organiseert het duo straks twee keer per week een afhaalmoment.

Limousin rundvlees
Voordat de verkoop van hun eigen producten kan beginnen moet er nog veel gebeuren. Half juni verwachten De Frel en Spriensma te kunnen beginnen, in eerste instantie vooral met producten van andere lokale producenten en telers die ook staan voor een natuurvriendelijke manier van werken. Zo zijn over enkele weken kasgroenten en Hollands fruit uit Moerkapelle verkrijgbaar, net als Limousin rundvlees uit de Rotterdamse Schieveenpolder, en meel en bloem, gemalen in Nieuwerkerk aan den IJssel. (Judith Rikken)

Meer berichten