Beheerder Fred de Kreek en voorzitter Bram van Vliet kunnen niet wachten op meer leven in de brouwerij.
Beheerder Fred de Kreek en voorzitter Bram van Vliet kunnen niet wachten op meer leven in de brouwerij. Foto: Judith Rikken

Swanla heropent geleidelijk met films, Repaircafé en eindmusicals

Algemeen 440 keer gelezen

Zevenhuizen - Maarten van Rossum, Anuar en Eva Crutzen; ze kwamen allemaal niet. In Theater Swanla de afgelopen maanden ook geen toneel- en dansvoorstellingen van plaatselijke verenigingen, geen pubquizzen met publiek en geen filmavonden. In dat laatste komt deze week verandering. "De vakantie heeft lang genoeg geduurd", zegt beheerder Fred de Kreek.

Door Judith Rikken

Afgelopen vrijdag deden zestig teams mee aan de befaamde pubquiz van Swanla, die door de omstandigheden nog online moest worden gespeeld. Aanstaande zaterdag wordt de eerste stap gezet naar een geleidelijke heropening van het Zevenhuizense theater. 

Een dertig koppen tellend filmpubliek is dan welkom voor de film 1917. Op 27 juni wordt het filmscherm opnieuw opgebouwd; dan draaien in de pop-up-bioscoop 's middags Frozen 2 en 's avonds Midway, een film die past bij het feit dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd.

"Op de tribune zitten kan voorlopig niet", vertelt Bram van Vliet. "Dan zit het publiek te dicht op elkaar." Met losse stoelen, waarbij leden van eenzelfde huishouden bij elkaar kunnen zitten, wordt de zaal afhankelijk van de samenstelling van het publiek ingericht. 

30 in plaats van 220
"Waar we normaal 220 mensen kwijt kunnen, mogen dat er deze maand maar dertig zijn", zegt De Kreek. "Vanaf 1 juli worden dat er, als alles goed gaat, honderd, maar dat aantal kunnen we met de anderhalvemeterregel niet kwijt. Het hangt ervan af hoeveel mensen met gezinsleden naar het theater komen, of we er zestig of wat meer kwijt kunnen."

In juli zijn de eersten die de theaterzaal gaan gebruiken, de leerlingen van de Zevenhuizense basisscholen die hun eindmusical opvoeren. "Ook een school uit Nieuwerkerk komt dat hier doen." 

Vanaf 17 juni biedt de pub van het dorpshuis onderdak aan het Repaircafé, dat daarmee na Nieuwerkerk en Moordrecht dan ook een locatie heeft in Zevenhuizen. "Er zijn dan vier monteurs en één vrijwilliger voor het intakegesprek aanwezig. Voor wie daar behoefte aan heeft is er een mondkapje en mensen krijgen in het gunstigste geval een niet alleen gerepareerd, maar ook gedesinfecteerd apparaat mee naar huis."