Afbeelding
Foto: Erik van Leeuwen

‘Niet fair dat Zuidplas alléén risico draagt bij Vijfde Dorp’

Algemeen Vijfde Dorp 458 keer gelezen

Zuidplas – De fracties van D66 en ChristenUnie/SGP hebben hun zorgen geuit over de in hun ogen ongelijke verdeling van de financiële risico’s bij de woningbouwontwikkeling in het middengebied in de Zuidplaspolder.

Door Erik van Leeuwen

Frans Klovert (D66) en Aart Slobbe (ChristenUnie/SGP) deden hun beklag bij het collegevoorstel om ruim zes ton uit te trekken voor de verdere ontwikkeling van het Vijfde Dorp. Beiden vinden het niet eerlijk dat in dit stadium van wat wethouder Jan Hordijk ‘het grootste project van Zuidplas van de komende decennia’ noemde, alle kosten voor rekening van de gemeente Zuidplas komen.

Zuidplas heeft in de Grondbank een aandeel van negen procent, tegen veertig procent van de gemeente Rotterdam en van de provincie Zuid-Holland. Mocht het project alsnog worden afgeblazen, dan voelen Rotterdam en Zuid-Holland dat weliswaar in de portemonnee bij de afwaardering van de gronden, maar de voorbereidingskosten mag Zuidplas alleen ophoesten.

“Het is niet fair dat wij als Zuidplas alleen het risico dragen”, zei Klovert. “Dat had aan de voorkant beter geregeld moeten worden”, vulde Aart Slobbe hem aan. “In relatief korte tijd is aan ons twee keer een groot bedrag aan voorbereidingskrediet gevraagd. De andere marktpartijen betalen daar niks aan mee.” 

Klovert stelde dan ook dat ‘wie betaalt, die bepaalt’. De kritische opmerkingen van de twee partijen, die altijd vóór de bouw van het Vijfde Dorp zijn geweest, kan niet los worden gezien van de economische onzekerheid van dit moment. 

Eerder liet wethouder Jan Hordijk weten dat eventuele conjuncturele schommelingen geen of weinig invloed zullen hebben op de realisatie van grootschalige woningbouw in de Zuidplaspolder. Slobbe is daar nog niet zo zeker van en was opvallend kritisch. “Het is al een keer niet doorgegaan. Er wacht ons een nieuwe crisis. Misschien over tien jaar weer proberen.”

Gestrekt been of juist niet
Hordijk herhaalde dat hij vertrouwen heeft in een goede ontwikkeling. “De gesprekken met onze partners verlopen in een goede sfeer. Natuurlijk horen daar onderhandelingen bij. Dat is aftasten; ga je er met gestrekt been in of doe je dat voorzichtig. Met een gestrekt been erin gaan, kan een zware blessure veroorzaken, maar trek je je been in, dan kan de ander er met de bal vandoor gaan”, zo schetste hij een beeld van het onderhandelingsspel achter de schermen.

Er komt wel steeds meer kritiek op de beslotenheid waarin ‘het spel’ wordt gespeeld. “We willen als raad meer betrokken worden”, deelde Martin Damen (PvdA/GroenLinks) gevoelens die bij meer fracties leven. “Ik ga een beetje brommen.”

“Ik snap dat wel”, reageerde Hordijk. Hij beloofde snel een inkijkje te geven in de ontwikkelingen. In het najaar wordt een besluit genomen over de omvang en het concept van het Vijfde Dorp.