Logo hartvanzuidplas.nl
De spanning over wat de definitieve plannen voor het Vijfde Dorp worden, loopt op.
De spanning over wat de definitieve plannen voor het Vijfde Dorp worden, loopt op. (Foto: Archief HvH)
Woningbouw Zuidplaspolder

Irritaties rond Vijfde Dorp lopen op

  •   396 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Nu de gemeenteraad binnen een paar maanden definitief een klap moet geven op de plannen voor het Vijfde Dorp, loopt de spanning langzaam op. Er zijn irritaties over de grondbank, buurgemeente Waddinxveen en de besloten vergaderingen.

Door Erik van Leeuwen

Nieuw Elan Zuidplas-raadslid Jan Smit stelde bij de goedkeuring van de begroting van 2021 van de grondbank, waar alle gronden in zijn verzameld, de rol van die grondbank ter discussie. Dat deed hij omdat de grondbank een actievere rol gaat spelen bij de ontwikkeling. “Ik dacht dat de grondbank alleen de grond beheerde en uitgifte deed.” Wethouder Jan Willem Schuurman liet weten dat de nieuwe rol van de grondbank hoort bij de nieuwe fase. “Er vinden verkenningen plaats.”

Deze week wordt de gemeenteraad bijgepraat over de laatste ontwikkelingen. Martin Damen, raadslid van PvdA/GroenLinks, zei daar niet naar uit te kijken. “Ik hoop niet dat het weer een avond wordt van luchtballonnen en een monoloog. Er gebeurt veel achter de coulissen, maar wij weten van niks.”

Damen suggereerde ook dat de raad in Zuidplas een informatieachterstand heeft ten opzichte van andere raden. “Daar wordt blijkbaar open en bloot over gesproken.” Het was kritiek die door Annika van Gerwen (VVD) werd verworpen. Frans Klovert (D66) kon zich wel deels vinden in de opmerkingen van Damen. “Ik heb er ook geen behoefte aan om achterover te leunen en te consumeren.”

Klovert was in de gemeenteraad van Waddinxveen onlangs nog onderwerp van kritiek. Hij pleitte er eerder met Aart Slobbe als zijn handlanger voor om alle voorbereidingskosten voor de ontwikkeling van het middengebied over alle partners te verdelen. 

Het werd hem niet in dank afgenomen door wethouder Martin Kraaijestein, die in de Waddinxveense raad fel van leer trok en het pleidooi van Klovert ‘onzin' vond en ‘nergens op slaan’. Klovert zou Klovert niet zijn als hij in de raad van Zuidplas niet een toespeling zou maken: “Ik heb nog les gehad van die wethouder. Dus als hij zegt dat ik onzin uitkraam, is hij zelf verantwoordelijk.”

Het Waddinxveen van Kraaijestein overweegt om uit de grondbank te treden. Afgelopen week werd duidelijk dat de gemeente een uittreding serieus gaat onderzoeken. Het college en de raad in Waddinxveen zijn bang dat de financiële gevolgen voor hun gemeente slecht uitpakken. Waddinxveen zit voor vijf procent in de grondbank.

Melkkoe
In de raad van Zuidplas is er veel verzet tegen de partijen die het Vijfde Dorp louter en alleen zien als zucht naar voordeel. “Het is niet onze insteek om van het middengebied een melkkoe te maken, maar om een kwalitatief goed en mooi dorp te bouwen”, zei Ard Bakker (ChristenUnie/SGP) in de raad.

Daarbij passen volgens hem een slag om de arm en reële verwachtingen. Zo staat in de begroting van de grondbank dat het verlies (totaal 21 miljoen) afneemt met tien miljoen euro. “De financiële haalbaarheid van de businesscase Middengebied is en blijft uitgangspunt”, stelde Bakker, daarmee zeggend dat het Vijfde Dorp niet moet opdraaien voor de historische verliezen in de grondbank. “Het Middengebied is geen vliegenvanger waar alle rentekosten en boekwaardes aan vastgeplakt kunnen worden.”

Meer berichten